Понеделник, 13 Фев 2023
            
Велико Търново Култура

Изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на доц. Янаки Манасиев, се открива във Велико Търново

  14.11.2022 13:34
Изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на доц. Янаки Манасиев, се открива във Велико Търново

Изложба „Отразени светове” – доц. Янаки Манасиев и възпитаници”, ще бъде открита на 16 ноември, от 17:30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Събитието е един от акцентите на есенните културни прояви в изложбения комплекс. Доц. Янаки Манасиев е сред емблематичните великотърновски художници - отишлият си без време едва на 45 години творец е определян като любим преподавател на студентите във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ.

Изложбата е организирана от ВТУ, Община Велико Търново и галерия музей „Янаки Манасиев” – село Божица, където е родното място на художника.

В експозицията ще бъдат показани творби на художника, които се съхраняват в неговата родна къща, платна от Художествена галерия „Борис Денев” във Велико Търново, както и картини на неговите възпитаници: Амалия Минчева, Божидар Калъчев, Вельо Митев, Георги Костов, Георги Стойнев, Гриша Кубратов, Димо Генов, Дона Неделчева, Йордан Петров, Катя Савова, Минчо Минчев, Миню Бонев, Николай Добрев, Пепа Минчева и Цанко Панов.

Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на доц. Манасиев и 60 години от създаването на Великотърновския университет.

Около 25 от творбите на доц. Манасиев са специално предоставени от Стефан Игнатов, първи братовчед на твореца, който през 1992 година отваря единствената по рода си галерия музей „Янаки Манасиев” в родната му къща в антоновското село Божица.

Янаки Манасиев освен талантлив творец беше и много ерудирана личност, обичаха го както неговите студенти, така и колегите му, разказва Стефан Игнатов. Той решил със собствени средства да реставрира селската къща и да я превърне в галерия, въпреки всички спънки, които срещнал в начинанието си. Доста трудно било например поставянето на указателни табели за галерията на главния път София –Варна. Заради неразбории с АПИ, се наложило Игнатов да пише писмо дори до Бойко Борисов, когато беше премиер. Табелите са важни, защото иначе хората няма как да разберат, че само на метри от основната пътна артерия могат да попаднат в един красив свят на изкуство и вдъхновение, казва Игнатов. Поддържам галерията, защото не искам да отмира спомена за този голям творец, споделя Игнатов.

Сред творбите, които той предоставя за изложбата, е портрет на майката на Янаки Манисев - Станкия. В експозицията ще могат да бъдат видени и картини от прочутия Ленинградски цикъл на твореца, емблематичната му мащабна творба „Епилог”, както и монотипии – специална графична техника, която не позволява компромис от страна на твореца, защото всяка творба е в един уникален екземпляр.

Янаки Николов Манасиев е един от майсторите на женското тяло в българската живопис от 60-те и 70-те години. Създава също композиции, портрети, пейзажи и графични цикли. Той не е подписал нито едно свое произведение. Твърдял, че големият художник се разпознава, а подписът загрозява рисунъка. Завърши е през 1958 г. живопис във ВИИИ “Николай Павлович” /НХА/, София, при проф. Илия Петров. Още в най-ранните си години авторът се отклонява от строгия академичен стил.

През 1977-1978 г. преподава по живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” където е доцент. Участва в десетки изложби в страната и чужбина.

На снимката е Стефан Игнатов с портрет на майката на Янаки Манасиев


Ключови думи
Янаки Манасиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати