Понеделник, 13 Фев 2023
            
Велико Търново Култура

Изложбата „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ представя творческите търсения на три поколения автори

  14.11.2022 10:22
Изложбата „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ представя творческите търсения на три поколения автори

Изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ беше открита в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. В нея са представени творческите търсения на художници от три поколения. Идеята за изложбата е плод на сътрудничеството между Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и майсторите от Самоводската чаршия.

Кураторската селекция цели да създаде атмосфера на приемственост между автори, работещи в многообразие от стилове, изразни средства и концепти. Най-младите са ученици от художествени училища в страната – Казанлък, Плевен, Сливен, Пловдив, Русе, Варна и, разбира се, от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Те бяха привлечени към идеята, като участваха в творчески работилници, водени от университетски преподаватели и занаятчии. Представени са и художници и студенти, които тепърва се изявяват пред публика. Поканени са и утвърдени автори и преподаватели от три висши учебни заведения - Великотърновски университет, Художествена Академия – Чечин, Полша, Университет по изкуствата в Познан, Полша и Политехнически институт на Кастело Бранко, Португалия.

Някои от най-изявените автори са проф. д-р Светослав Косев, доц. д-р Красимира Друмева, проф. Андреас Гускос, проф. Анджей Банахович, проф. Аркадиуш Марчинковски, доц. Пенъо Пенев, гл. ас. д-р Атанас Марков, ас. д-р Симеон Желев, гл. ас. д-р Радимира Йорданова, Красимир Сивов, Боряна Мочева, Радек Нагай, Полина Станчева, Петър Чучулигов и мн. др.

Концепцията на изложбата е част от Международен проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“ и има за цел да създаде мост на колаборации между творчество и технологии, да възроди класически техники и да ги трансформира в изразно средство на съвременното изкуство. Представените художествени произведения са вдъхновени от стари техники на печат, от българския фолклор и идентичност, така и от дигитални инструменти за пресъздаване на авторски идеи. Особено интересна е свободата на изразните средства, които съчетават уникалния рисунък с компютърно генерирани изображения. Авторите толкова виртуозно боравят с най-съвременния софтуер, че е трудно да се различи класическата живопис от дигиталната рисунка.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.


Ключови думи
дигитални трансформации
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати