Събота, 11 Фев 2023
            
Велико Търново Светски

Международен фестивал на портретния филм гостува във Велико Търново

  12.11.2022 06:41
Международен фестивал на портретния филм гостува във Велико Търново

Международният фестивал на портретния филм гостува във Велико Търново на 17 ноември в кино „Искра“. Трeтото издание носи името „Разгръщане“, а организаторите канят зрителите да споделят вълнението от срещата с необичайно късометражно кино.

„За втори път фестивалът гостува в старата столица, търсейки публиката, готова да се вгледа в портретите на хора и явления през призмата на филмовото изкуство. С убеждението, че това е път към личната човешка вселена – там, където покълва зародишът на всяка промяна и се завихря тласъкът на всяка трансформация“, споделят организаторите.

Посетителите на фестивала ще могат да гледат прожекции от официалната селекция, както и да се включат в дискусии, в които зрителите ще могат да споделят и търсят гледни точки към прожектираните кино творби.

От 19.00 до 20.30 часа ще бъде представена прожекцията „Посоки на възприятията“. Тя събира в себе си пъстра палитра от емоции – ще започне с мрачен хумор, бликащ от хорър анимация, после рязко ще политне в игри на въображението, а два филма със социални послания ще провокират към мисъл за портрета на човека като „обществен екземпляр“. На финала от една кутия за писане ще изскочи своеобразен урок, разказан от мистериозен приказен филмов портрет от друго историческо време. Ще бъдат излъчени 5 къси кинотворби, селектирани с желанието да докоснат зрителите.

Основната програма на фестивала се състои от 37 късометражни портретни творби от 30 държави, представени в категориите „Филмов портрет“, „Колективен портрет“, „Алтернативен портрет“, „Филмов автопортрет“, както и категории с фокус изразен език – скрийнденс („Портрет в движение“) и анимация – („Портрет в магически фенер“). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики – истории за вдъхновяващи личности, портрети на артисти, на герои с обществени и лични каузи, запознанства с ексцентрични образи, крехки души с безстрашни характери, преживявания на сюрреалистични и експериментални визуални вълнения./ сн. организатори


Ключови думи
портретен филм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати