Петък, 10 Фев 2023
            
Общество

Димитър Николов пита трима министри за бежанците, социалните услуги и библиотеките

  11.11.2022 13:09
Димитър Николов пита трима министри за бежанците, социалните услуги и библиотеките

Майки, които бягат от войната в Украйна и чиито деца са започнали присъствено обучение или са ангажирани в друг вид извънучилищна присъствена форма, няма да бъдат местени от там, където се намират в момента. Те ще останат по места при настоящите условия.

Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол. Темата бе коментирана от заместник министър председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, след питане на народния представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. Николов входира питането си, след като бе потърсен за съдействие от бежанци, настанени в Горна Оряховица. Хората са притеснени, защото не знаят какво ще се случи с тях след 15 ноември. До тази дата държавата е поела ангажимента да плати на хотелиерите – не само в община Горна Оряховица, а и в цялата страна, престоя на украинските граждани.

Средствата обаче вече са изчерпани. Затова най-обсъжданият вариант е бежанците да бъдат преместени в държавни бази.

Там ще могат да останат достатъчно дълго, без значение дали плащанията ще са ритмични, обясни министър Демерджиев.

Общо 10 888 бежанци са настанени в хотели у нас. Направен е профил на нуждите им. Стремежът на държавата е да осигури обучението на децата като основна част от интеграцията им. Затова в държавните бази, в които няма интернет, нужен за онлайн обучението на част от украинчетата, такъв ще бъде осигурен. Възрастните пък ще имат дотъп до пазара на труда, което ще им позволи да започнат да поемат сами разходите си. Общините ще могат да кандидатстват по програмата за храни „Топъл обяд“, в която да включват и украински граждани.

С думите си внасяте доза успокоение за майките с деца. Така излъчваме важен сигнал като държава, коментира Димитър Николов след отговора от министър Демерджиев. Според Николов тревогите на бежанците не са каприз или претенция, а чисто човешка необходимост от сигурност. Хуманното отношение към бежанците е не по-малко важно от логистичната и оръжейна подкрепа за държавата им, смята още той.

Народният представител внесе общо 3 питания за днешния парламентарен контрол.

Предвидени ли са средства за разкриване на нови социални услуги като делегирани от държавата дейности през 2023г., попита той министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Въпросът бе провокиран от законовото изискване документи за нова делегирана дейност да се подават след приемането на бюджет за следващата година. В община Горна Оряховица конкретно функционират две такива социални услуги - Приют за бездомни и Кризисен център. Те са с проектно финансиране до 30 юни 2023 г. Заложени са в натуралните показатели за следващата година и в Общината очакват тяхното разкриване като делегирани дейности. Ще бъдат ли предвидени необходимите средства за обезпечаване на подобни услуги, ако изпаднем в условие на удължен бюджет, попита Николов.

В писмен отговор министър Лазаров заявява, че за всички социални услуги, създадени в съответствие с националните приоритети и стратегическите документи за изпълнение на процесите на деинституционализация на грижата за децата, възрастните и хората с увреждания, е гарантирано осигуряването на устойчивост чрез продължаване на финансирането им от държавния бюджет след приключване на проектното финансиране. МТСП е предприело всички действия в рамките на компетенциите си в съответствие с Решение 38 на Министерския съвет от 27 януари 2022 г. за бюджетната процедура за 2023 г. и съответните указания на Министерството на финансите за планиране на необходимите средства през 2023 г., включително и създаване на нови социални услуги.

Планираните от Община Горна Оряховица за откриване от 1 юли 2023 г. като делегирани от държавата дейност две социални услуги са заложени в проектобюджета за 2023 г., представен от МТСП на МФ, посочва Лазар Лазаров.

Третият въпрос на Димитър Николов е към министъра на културата проф. Велислав Минеков. Предвидена ли е целева финансова подкрепа, свързана с капиталови разходи за технологично оборудване и обновяване на регионалните библиотеки, тъй като последната програма е приключила през 2015 г., а това е твърде дълго време за динамично променящата се информационна среда, пита Николов.

Отговорът на проф. Минеков предстои.


Ключови думи
Димитър Николов парламентарен контрол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати