Вторник, 07 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

Димитър Николов с парламентарно питане за съдбата на бежанците от войната в Украйна

  08.11.2022 11:39
Димитър Николов с парламентарно питане за съдбата на бежанците от войната в Украйна

Бежанци от Украйна, които към днешна дата все още са настанени в Горна Оряховица, потърсиха съдействие от народния представител Димитър Николов с надеждата да разберат съдбата си след 15 ноември.  До тази дата държавата е поела ангажимента да плати на хотелиерите престоя на украинските граждани, бягащи от войната, у нас. След това има три варианта – хората да бъдат настанени в държавни бази, да платят престоя си в хотел със свои средства, с каквито не разполагат, или самите хотелиери да поемат разходите им, което предвид всеобщата криза едва ли ще се случи. 

В повечето държавни бази пък няма никакви условия за нормален живот, а на територията на община Горна Оряховица дори няма такава база. Освен това хората, намерили убежище тук, биха искали да останат, защото вече са се интегрирали – повечето от украинчетата учат онлайн, но няколко са започнали присъствено в горнооряховски училища и детски градини. Има и деца, занимаващи се със спорт в местните клубове по бокс, тенис, футбол. Едно дете свири на пиано в Читалището. За децата и техните майки, а и за всички бежанци, поредното преместване би разклатило и без това разклатения им живот.

Ще бъде ли осигурен достъп до трудова заетост, тъй като държавните бази са отдалечени от населени места, в които има предоставена такава? В случай, че започнат работа, ще могат ли да ползват предоставените бази? В базите, в които ще бъдат преместени, има ли интернет? Къде ще учат присъствено децата, които не са на онлайн обучение? Какво се случва с изхранването? В момента Община Горна Оряховица кандидатства с проект по Програмата за храни „Топъл обяд“  и е включила в списъците украинци, но отивайки в бази извън територията на общината, те не могат да ползват тази услуга, пита Димитър Николов. Питането му е адресирано до заместник министър председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Децата имат нужда от училище, а пенсионерите от достъп до медицинска грижа и аптека. Ще имат ли тази възможност на новото място, не без основание се тревожат хората. Част от тях вече са преживели едно преместване. Хуманното отношение към украинските граждани не е по-малко важно от логистичната и оръжейна подкрепа за държавата им, казва Николов.

Темата бе коментирана и на изнесената му приемна в Горна Оряховица. Приемната бе съвместна с общинските съветници Даниел Костадинов, Добрин Дериджиян, Георги Бижев и Петър Гайдаров.

Всички, които дойдоха да споделят проблемите си с народния представител, изказаха надеждата си да бъде сформирано правителство, а Парламентът да работи нормално.

Повече от всякога държавата се нуждае от редовно правителство, което да предприеме инициативи за овладяване на инфлацията. Всички граждани са притеснени как ще посрещнат зимните месеци. Доходите не настигат нарастването на цените, спестяванията се топят. Ако процесите не се овладеят бързо, разумно и ефективно, ще станат още по-страшни.

Затова трябват правителство на съгласието и работещ Парламент. Едно е в момента да казваме, че дните на Народното събрание са преброени и всички да изпозват трибуната му като предизборна. Коренно различно ще е, ако има едно редовно правителство, антикризисно правителство, което знае, че трябва да взема решения в полза на хората. Трябва да има хоризонт, категоричен е Димитър Николов.


Ключови думи
Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати