Четвъртък, 02 Фев 2023
            
Велико Търново Общество

89-годишният дядо Гено дари щик от 1867 г. и спаси поруганата „Майка България“

  03.11.2022 16:00
89-годишният дядо Гено дари щик от 1867 г. и спаси поруганата „Майка България“

89-годишният дядо Гено спаси „Майка България“. Дари щик от Опълчението за подмяна на откраднатото оръжие от паметника 89-годишен мъж дари автентичен щик от 1867 година, за да бъде възстановен откраднатият байонет на паметника „Майка България“.

Припомняме, че преди няколко дена вандали за пореден път откършиха щик от монумента и оскверниха паметта на загиналите за свободата.

Оказа се, че да се намери същото оръжие не е лесна работа, защото байонетът е от пушка „Шаспо“, каквито е имало сравнително малко в страната ни.

С намирането на оръжието се ангажираха кметът Даниел Панов и ръководството на Регионалния исторически музей. След обществения и медиен отзвук обаче изненадващо щик се намери като дарение от частно лице. Байонетът в оригинален метален калъф беше предоставен от роднини на 89-годишния Гено Енчев Генов от село Шемшево на Ротари клуба във Велико Търново, който от години полага грижи за монумента.

В момента дядо Гено е обитател на Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. Въпреки, че има проблеми със слуха и е трудно подвижен, той увлекателно разказва за живота си и за семейната реликва. Този щик от години се пази в къщата ни, но го криехме в един килер и не разказвахме за него, спомня си дядо Гено, който като малък редовно си играел с оръжието. То е наследено от неговия дядо – подпоручик Гено Енчев Генов, герой от войните, загинал в сражение през 1913 година в района на Кочериново.

Откъде обаче щикът е попаднал у произведения посмъртно в поручик герой, не е ясно. Според специалиста по оръжия от Регионалния исторически музей д-р Симеон Цветков, който установи автентичността на щика на пушка „Шаспо“, той е произведен във Франция, видно от надписа на метала, през 1867 г. за Френско-пруската война. Впоследствие пушките става трофеи на немската армия. Именно от Германия Московските славянски благотворителни комитети купуват 20 000 пушки „Шаспо“, за да ги предоставят на българското Опълчение. Знам, че българските саби са прави, помня царските офицери с техните перелини, шпори и саби, а тази беше леко закривена, затова си мислех, че е турска, разказва дядо Гено.

Той е запален по историята, въпреки че е бил технолог и началник цел в бившата лимонадена фабрика във Велико Търново. Разказва развълнувано за фигурите на паметника „Майка България“, защото знае какво точно символизират те и с кои славни страници от историята са свързани. Голямата страст през целия му живот обаче е била сцената – изявявал се като актьор още като ученик в Мъжката гимназия във Велико Търново.

Със съпругата си, която била племенница на известната певица Мита Стойчева, били сред най-активните самодейци в Шемшево. Можехме с моята жена ми да пеем по четири пет часа без да повторим песен, разказва дядо Гено. А съседите ги молели да не затварят прозорците на къщата си, за да се наслаждават на изпълненията им у дома. Дядо Гено не крие вълнението си от това, че е помогнал с дарението си за възстановяването на оръжието на поругания паметник в центъра на Велико Търново. Той призовава младите хора да бъдат родолюбци и да са готови да защитават Родината ни.

Верен на артистичния си талант, през сълзи и с треперещ глас, но без нито една грешка, рецитира вдъхновено цялото стихотворение на Вазов „Новото гробище над Сливница“, откъдето са и паметните думи: „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха. И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.“ По модел на дарения щик, скулпторът Денислав Сираков ще отлее копие на оръжието от метал, което ще замени открадната част на паметника. Другата седмица представители на Ротари клуб – Велико Търново и Регионалниs исторически музей ще връчат на Гено Енчев специална грамота и свидетелство на дарение на тържество в Дома за стари хора.


Ключови думи
Майка България щик
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати