Понеделник, 30 Яну 2023
            
Велико Търново Други

Даница Христова от Езиковата гимназия във Велико Търново спечели Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“

  31.10.2022 14:59
Даница Христова от Езиковата гимназия във Велико Търново спечели Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“

Даница Христова е носител на Първата награда от XXXIX Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев“, който се проведе на 28 и 29 октомври в Стара Загора. Заедно с това ученичката в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ (профил „Чужди езици – френски и английски“) получи приза „Златното яйце“ и правото за отпечатване на самостоятелна стихосбирка. Даница е само на 18 години, но вече е носител и на Голямата награда за поезия от тазгодишното издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“.

Трета награда на тържествената церемония в Художествената галерия на Стара Загора беше връчена на Бояна Узунова, отличавана в предходни издания на конкурса „Веселин Ханчев“, а също и носител на Първа награда от Националния конкурс за поезия, организиран от къща - музей „Пейо К. Яворов“ - Чирпан. Бояна също е възпитаник на Профилираната езикова гимназия във В.Търново, в момента е студент във Виенския университет специалност „Публицистика и комуникационни науки”.

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ е авторитетен форум, наследник на богатите литературни традиции на града на поетите и липите. Целта му е да открива млади поетични дарования на възраст от 14 до 25 години и да подпомага творческите им изяви. Организатори на конкурса са Община Стара Загора, Библиотека „Родина“ и Къща музей „Гео Милев“. Стихотворенията на младите поети впечатлиха авторитетното жури - поетите Камелия Кондова, Ина Иванова и Васил Б. Видински.

По традиция на втория ден от конкурса за всички участници се организира и поетическа работилница с участие на журито. В нея младите поети споделиха читателските си вкусове и получиха ценни съвети.

Участниците в 39-тото издание на конкурса бяха поздравени от зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя се обърна към тях с думите: "Млади поети, радвам се, че ви има и за пореден път показвате таланта си тук. Вие ме обнадеждавате и доказвате, че младите хора са мислещи и будни. На добър час!”. Гости на церемонията бяха Диана Атанасова, началник на отдел “Култура” на Община Стара Загора и актьорът Любен Чаталов.

По време на галавечерта се състоя премиерата на стихосбирката „Фигури от сол“ на Ралица Райкова, миналогодишният носител на Първата награда. На юбилейното издание на конкурса през 2023-та ще бъде представена самостоятелната стихосбирка на Даница Христова.

Зад успехите на талантливите поетеси от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ стоят професионализмът и всеотдайната подкрепа на Северина Плачкова, учител по български език и литература./ сн. Библиотека "Родина"


Ключови думи
Даница Христова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати