Неделя, 29 Яну 2023
            
Велико Търново Други

Търновски ученици работиха върху композиции от букви по стара печатна техника

  30.10.2022 12:24
Търновски ученици работиха върху композиции от букви по стара печатна техника

Композиции от букви по стара печатна техника, използвана още преди да е изнамерена печатарската машина на Гутенберг, правиха бъдещи художници и графични дизайнери от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Тийнейджърите работиха под ръководството на доц. д-р Красимира Друмева, ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“ във факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и заедно с преподавателите си по изобразително изкуство Анна Павлова и Маргарита Рачкова. Часовете в търновската гимназия бяха част от проекта на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и сдружение „Самоводска чаршия“ „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“.

Седмокласниците от паралелката с разширено изучаване на изобразително изкуство и десетокласниците, които са избрали професионалната паралелка „Графичен дизайн“, имаха шанса да развихрят въображението си и да създадат типографски композиции с шаблони от букви. „Часовете започнаха с кратка история на печатната техника, която им разказа доц. д-р Друмева. Тя им обясни как са работили хората преди компютрите и мисля, че на нашите млади художници и дизайнери им беше интересно и любопитно. А избрахме тази тема за печатарската техника и решихме да работят с шаблони от букви, защото посветихме заниманията на празника на Народните будители 1 ноември“, споделя Анна Павлов, която е и зам.-директор на СУ „Емилиян Станев“.

„Всъщност тази информация, която избрах да дам на децата, е много нужна за развитието им като творци, защото е добре те да знаят откъде произлиза графичният дизайн, защото той не се появява от нищото, а с изобретяването на печатарските технологии. Когато младите дизайнери работят на ръка, те усещат много по-интуитивно формата на буквата и как да боравят с композицията и цвета. Докато, седнат ли на компютъра, тези вътрешни усещания се изгубват. Това го осъзнах от моята дългогодишна практика като преподавател в университета. Всяка година, когато посрещам първокурсници, чувам все един и същи въпрос - кога ще работим на компютър. А компютърът, колкото и да е прекрасно изразно средство и да дава много възможности, той пречи на творческото мислене, затова е важно младите художници да рисуват“, казва и доц. Друмева и допълва, че в заниманията с учениците целта е те да усетят как се работи на ръка и на ръка да създадат своята цветна композиция.

От началото на 2022 г. е стартирал проектът на Великотърновския университет и сдружение „Самоводска чаршия“. Финансирането е от Национален фонд „Култура“.

„Когато разработваме проекта, бяхме провокирани от това, че съвременни дизайнери работят изцяло дигитално, а има нужда са се възродят стари технологии на печат, на изработка на хартия, на кожа. Далеч съм от мисълта, че младите художници ще рисуват по този начин, но ще знаят техниките, ще могат да ги използват като изразно средство и ще ги предават нататък“, уточнява още доц. Друмева.

Проектът е разработен в два етапа и първият е организирането на такива работилници със занаятчии, художници и ученици. Поредица от международни изложби „Традиции и съвременност. Дигитални трансформации“ представляват втория етап. До момента са организирани пет такива експозиции в различни градове на България. На 11 ноември предстои да бъде открита изложба и във Велико Търново.

В нея, редом до произведенията на преподаватели от Факултет „Изобразително изкуство“ във ВТУ, ще бъдат подредени и работите на учениците от СУ „Емилиян Станев“. В експозицията ще участват и изявени художници от България, Полша, Португалия и Испания.


Ключови думи
СУ Емилиян Станев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати