Сряда, 25 Яну 2023
            
Спорт

Над 1500 деца спортуваха в „Олимпиада на здравето”

  26.10.2022 09:52
Над 1500 деца спортуваха в „Олимпиада на здравето”

Над 1500 деца от Великотърновска област се включиха в инициативите на проекта “Олимпиада на здравето”, като практикуваха различни спортове и се приобщаваха към здравословния начин на живот. Дейностите обхванаха Велико Търново, Свищов, Полски Тръмбеш и Елена, а сред младежите бяха включени и деца със специални образователни потребности. Общата стойност на проекта е 126 000 лв. и е финансиран от Министерството на младежта и спорта.

“Основната ни задача бе изграждане на навици за здравословен начин на живот сред младите хора чрез синергия на култура и спорт на открито. Културата на хранене и движение бе представена чрез здравословни работилници в парковете, за това как да практикуват спортовете с подходящите диети. Промотирахме нетрадиционни градски спортове. Обучихме и 60 доброволци, предимно студенти и младежи от 15 да 29 години, които помагаха в дейността ни. Запознаваха се с правилата на спортовете, как самите те да обучават хора и да активизират приятелите си да влязат в парковете”, сподели Светослав Стефанов – председател на сдружение “Идея – спорт”.

“Олимпиада на здравето” представи алтернативи за свободното време, доставяйки забавление и развлечение със спортовете спайкбол, парков тенис, каране на ролери, стрийтбол, фитнес на открито и др.

Основните дейности, освен обучението на доброволци, включваха организиране и провеждане на фестивал “Олимпиада на здравето”, младежки фестивали на свободното време и здравословния начин на живот, проведени в няколко града, а един от акцентите бе концертът със слоган “Избери здравословен начин на живот”.

За да бъде миксът от култура, спорт, музика, адреналин, шоу и спектакъл на свободното време напълно завършен, проектът приключи с концерта с водещ и изпълнител Теодор Койчинов – финалист в първия “Мюзик Айдъл”, и Диа – артистът, който смесва електронната музика с българския фолклор.

“Поканихме и боксьора Тинко Банабаков – единственият състезател, избиран за рекордните 4 пъти за “Спортист № 1 на Велико Търново”, както и капитана на футболния “Етър” Здравко Илиев. Включиха се заедно с децата, участваха заедно с тях в спортните надпревари, раздаваха автографи”, добави Светослав Стефанов.

В Свищов се включиха 500 ученика от “Н. Катранов”, в Елена проявите бяха в парк “Калето” и събраха 150 деца, над сто бяха и в Полски Тръмбеш, където в централния парк направиха спортен празник. Заедно с тези от Велико Търново общата бройка надхвърли 1500 души.

“Имахме и допълнителни дейности като информационна кампания, направихме и разпространяваме методическо ръководство за обучение на целевата група, доброволците и заинтересованите институции. Всичко това е за насърчаване на здравословния начин на живот за физически, психическо и емоционално здраве”, сподели Светослав Стефанов.


Ключови думи
Олимпиада на здравето
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати