Неделя, 22 Яну 2023
            
Горна Оряховица Общество

Искра Стефанова от Горна Оряховица събира в ателието си артистичния талант на България

  23.10.2022 07:22
Искра Стефанова от Горна Оряховица събира в ателието си артистичния талант на България

Творчеството на майстори на ръчно изработените подаръци от цяла България събира в ателието си във Велико Търново горнооряховчанката Искра Стефанова. Кокетното й магазинче е кръстено „Двете мишки“ и се намира на бул. „Никола Габровски“ 58. По булеварда ежедневно минават различни по възраст, темперамент, светоусещане хора. Толкова различни, колкото са и предлаганите от Искра артикули. Така всеки може да намери при нея по нещо, с което да направи празника на свой близък още по-специален.

За такова свое местенце Искра мечтае от години. Самата тя плете, създава бижута от мъниста, занимава се с декупаж, рисува... Смята, че ръчно изработеният подарък не е просто вещ, с него ти подаряваш част от сърцето и душата, които авторът е вложил в направата. Подаряваш и част от времето му, а, както знаем, това е най-ценният ресурс, споделя Искра.

Затова се амбицира още повече и през юли се нанася в „Двете мишки“ с идеята да представя на търновци и гости на града колко талантливи и сръчни майстори на hand made подаръци има в България.

Трудно успява да подбере творците, които да покани да се включат в начинанието й. Не заради друго, просто са прекалено много, а площта на „Двете мишки“ не е безкрайна. Пуска обява в специализирана група във Фейсбук, на която отговарят над 200 души. Искра се спира на 15-ина от тях, като целта й е да не се конкурират, а всеки да изпъква с индивидуалността си. Те са от всички краища на страната – от София, Видин, Варна, Добрич, Бургас, Черноморец, но и от Горна Оряховица, Лясковец, Мерданя.

В резултат в ателието й вече са наредени  кутии за спомени, рецептурници, бебешки албуми, бижута, плетени играчки, дамски чанти, керамика, чаши с полимерна глина, картини и още, и още красоти. Искра не крие слабостта си към всички тях. Като например към соевите свещи с дървен фитил, които, запалят ли се, пукат точно както пукат дървата в камината. Тези свещи са подходящи за любителите на минимализма заради изчистената си визия и деликатните аромати, които излъчват. Или към бижута от резбована кожа, довършени с микромакраме. Те,   впрочем, са изработени с техника, която в миналото се е използвала при седлата. Или към несесерите с кауза, предоставени й от творец от Панагюрище – от продажбата на всеки артикул авторът му отделя средства за бездомни животни.

В „Двете мишки“ има и творби на самата Искра. Когато съвсем се отнесе в работа, все пак придобива представа за времето от направен от самата нея часовник, украсен с техниката декупаж. Представя и плетени дамски чанти, като намерението й е да се върне към плетивото, което малко е позагърбила напоследък. Предлага бижута от мъниста, с които се занимава от 2016 г. От тогава до днес все така не следва готови схеми, за да изпъкне личното отношение към бъдещия притежател на украшението. Без компромис обаче си остава качеството на използваните материали. Предлага също табелки за входна врата, къщички за ключове, картички, подаръчни пликове за пари, бурканчета за подправки... Сред последните й увлечения е акварелът, от който в ателието също има образци. И тук ярко се откроява разпознаваемият й стил – нежен и деликатен. 

В „Двете мишки“ са и някои от започнатите проекти на Искра Стефанова, за които все не остава време. Решила е да ги довършва на място. Така всеки клиент ще може сам да види как всъщност се случват нещата.

А за да стане още по-съпричастен към процеса по ръчна изработка, Искра предлага и хоби материали – бои, различни заготовки и други неща, от които човек с малко фантазия и сръчност би могъл да създаде свой проект. Сред най-новите попълнения във витрината й е скандинавският мъх. Този мъх не се полива, не се нуждае от слънчева светлина, създава усещане за уют, издържа над 10 години, не съдържа алергени, не попива външни миризми като цигарен дим да речем. Подготвила е и още изненади,  които ще разкрива с наближаването на Коледа. 

Официално магазинчето ще отвори в понеделник, 24 октомври. Амбицията на Искра бе първият работен ден да бъде 17 октомври, когато посрещна рождения си ден. Семейни причини наложиха да отложи за кратко.

За празника си Искра си пожела смелост. Пожелаваме й я и ние – както на самата Искра, така и на всеки, който се престраши да пристъпи към сбъдването на мечтите си.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Искра Стефанова ателие "Двете мишки"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати