Четвъртък, 19 Яну 2023
            
Други Павликени

На храмовия празник в Дъскот осветиха новото знаме на селото и откриха обновена детска площадка

  20.10.2022 15:21
На храмовия празник в Дъскот осветиха новото знаме на селото и откриха обновена детска площадка

В троен празник превърнаха храмовия празник в село Дъскот - деня на българския светец Йоан Рилски Чудотворец. Кметството организира курбан по случай 140 години от създаването на храм  „Свети Йоан Рилски“ с. Дъскот, официална церемония по освещаването на новото знаме на селото и откриването на възстановената зона за игри и отдих в обществен парк, близо до центъра на село Дъскот.

Протойерей Димитър и отец Давид отслужиха водосвет за здраве и осветиха знамето на селото, а в церемонията се включиха и Дванадесети ученически гвардейски отряд при СУ „Бачо Киро” гр. Павликени.

Официални гости на тройния празник бяха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, кметове и кметски наместници на съседните селища, директори на детски градини и училища от общината и др.

„Състоянието на 140-годишния ни храм е доказателство за непрестанните грижи от жителите в нашето село. От днес насетне те ще имат и официален символ. А за децата в с. Дъскот вече е осигурено необходимото пространство за безопасни игри“, каза кметският наместник на село Дъскот г-н Николай Митев;

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов каза, че „това е троен празник, в който едновременно ще почетем вярата, но също ще се преклоним пред историята на Вашето село като осветим новото Ви знаме и ще дадем лъч светлина за младите поколения, за които ще открием новата детска площадка“.

Строежът на храм „Св. Йоан Рилски” е завършен на 19 октомври преди 140 години и още тогава е осветен от Търновския митрополит Климент. Храмът функционира пълноценно до 1944 г., след което дейността му запада. През 2010 г. църковното настоятелство в село Дъскот кандидатства по мярка 322 „Обновяване и развитие на селските райони” за реконструкция и ремонт на църквата. Същата година църквата е обявена за паметник на културата с категория местно значение. Три години по-късно проектът е изцяло реализиран. През 2018 г. са реставрирани изображенията на предната фасада, надгробният паметник на свещеник Петър Драганов и иконостасът. В края на миналата година беше организиран благотворителен базар, вследствие, на който църквата е напълно оборудвана, с необходимата за богослужения църковна утвар.

През 2018 г. по инициатива на тогавашния кмет Петър Кънчев е входирано предложение кметско наместничество село Дъскот да създаде свое собствено знаме. То е с правоъгълна форма и светло син фон, на който е извезан гербът на селото. Гербът е с формата на щит, с изобразени върху него житни класове, опасващи щита,  символизирайки плодородието. В средата му са позиционирани трите хълма, на които е разположено селището. Дъбовите листа и жълъдите олицетворяват гориста местност, съществувала по  време на създаването на селото. Вероятно от нея са правени дъски, откъдето идва името на селището – Дъскот. Огряващото слънце е израз на неугастващия жизнен цикъл. В горния край  върху фона на трикольорната лента е изписано името на селото – Дъскот.

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов и кметският наместник Николай Митев официално откриха новата детска площадка.

Кметско наместничество село Дъскот кандидатства пред МОСВ и ПУДООС по мярка „Чиста околна среда-2022 г.“ / „Обичам природата – и аз участвам“ с проект – „Почистване, озеленяване и възстановяване зона за игри и отдих в обществен парк в село Дъскот, общ. Павликени“. Общата му стойност е 14 996,40 лв. Монтирани са следните уреди за игра - комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне и игри, люлка везна, двойна люлка и клатушка. Поставени са кошчета за разделно изхвърляне на отпадъците и пейки за отдих. В следствие на реализирането му  се осигури необходимото пространство на децата от селото за безопасна и пълноценна игра на открито.


Ключови думи
Дъскот
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати