Петък, 06 Яну 2023
            
Велико Търново Култура

Велико Търново е с една от двете най-силни кандидатури за Световна столица на книгата 2024

  07.10.2022 12:07
Велико Търново е с една от двете най-силни кандидатури за Световна столица на книгата 2024

Със съвсем малка преднина, Страсбург е изпреварил Велико Търново за Световна столица на книгата 2024. Това става ясно от писмо от ЮНЕСКО, изпратено до зам.-кмета Нейко Генчев. За развоя на събитията в личния си блог разказва самият Генчев.

В писмото от главния координатор на програмата „Световна столица на книгата“ е посочено, че кандидатът Велико Търново е класиран на второ място и след дебати и допълнително заседание, със съвсем малка преднина е взето решение в полза на Страсбург (Франция). Десет града участваха в надпреварата – Аман (Йордания), Хавана (Куба), Яш (Румъния), Обидос (Португалия), Пловдив, Рияд (Саудитска Арабия), Саламанка (Испания), Ташкент (Узбекистан), още два са били елиминирани при предварителното пресяване. Координаторът посочва също, че кандидатурата на Старата столица е била една от двете най-силни тази година. Единствената й слабост е, че „планът е съсредоточен основно върху събитията, а не толкова върху по-дългосрочни, устойчиви програми“.

„Знаем за нея (за тази слабост – б. а.). Но нямаше как да заложим дългосрочни програми, без да имаме гарантирана дългосрочна подкрепа от държавата за тях. И без бюджет на държавата. Всъщност, и без държава“, обяснява Нейко Генчев. „Нищо не ни пречи да осъществим повечето от идеите, включени в кандидатурата, и без да сме получили титлата. Просто трябва да работим за това, без да се отказваме и без да спираме. И да подготвяме следващата ни кандидатура“, допълва зам.-кметът на Велико Търново.


Ключови думи
Световна столица на книгата 2024 Нейко Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати