Петък, 06 Яну 2023
            
Велико Търново Други

Лаборанти от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се запознаха с новости в образната диагностика

  07.10.2022 10:13
Лаборанти от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ се запознаха с новости в образната диагностика

Четвърти конгрес на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия бе проведен в Пловдив. МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ беше представена от шестима лаборанти от отделението по образна диагностика – ст. рентг. лаборант Мима Митева и колегите й лаборатни Пламен Замфиров, Стефка Василева, Ивелин Иванов, Мирела Гецова и Мариана Михайлова.

Успешният уъркшоп беше на тема „Как да индивидуализираме КТ протокола за бял дроб“, лекторите бяха от Аджибадем Сити Клиник - проф. Галина Кирова, д-р Татяна Ненкова и мед. физик Емил Георгиев. На тридневното събитие участниците се запознаха с иновации в областта на образната диагностика, нуклеарната медицина и лъчелечението. Обсъдени бяха протоколи за изследване на Интерстициални заболявания на белия дроб и Нискодозов протокол за скрининг на рака на белия дроб.

Лаборантите от Отделението по образна диагностика участваха в научната програма през втория ден с презентация на тема „Възможности на съвременните КТ изследвания за ранно диагностициране на остро настъпили и животозастрашаващи артериални заболявания“ представена от Пламен Замфиров. Съчетаването на стандартите на работа и индивидуалния подход при формиране на протоколите за КТ изследвания стои в основата на съвременната рентгенология. Познаването на физиката на получаване на образа и умението при адаптиране на отделните параметри на сканиране позволяват постигане на оптимален баланс между качество и ниска доза йонизиращо лъчение.

Лаборанти от различни области на България и от чужбина представиха стойностни доклади и проучвания, обмениха опит, идеи и постижения. Великотърносвският специалист Пламен Замфиров представи клинични случаи от изследвания, проведени в отделението и се показаха образи на остро настъпили, проведени по спешност и доказани съдови промени като белодробна тромбемболия, дисекация на аорта, аневризма на аорта и Синдром на Лериш. Целта на доклада е да се демонстрира алгоритъма на провеждане на компютър – томографски (CTA) образни изследвания /ангиографии на главни артериални кръвоносни съдове/.

Представителите на великотърновската болница споделиха, че форумът е изключително полезен, защото прави работата им по-ползотворна, а пациентите по-доволни. Специалистите направиха интересна дискусия на теми от тяхната практика.

"Този конгрес е полезен за нас, специалистите по образна диагностика, защото той безспорно повишава нашата квалификация. Групата от Велико Търново беше ръководена от мене и съм радостна, че всички взеха активно участие по време на медицинския форум", сподели старши ренг. лаборант Мима Митева.


Ключови думи
МОБАЛ образна диагностика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати