Четвъртък, 05 Яну 2023
            
Общество Свищов

МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ е в стабилно финансово състояние

  06.10.2022 11:30
МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ е в стабилно финансово състояние

МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов е в стабилно финансово състояние и към момента няма никакви задължения. Това информираха управителят на МБАЛ Илиян Венков и кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев.

Към днешна дата болницата няма просрочени задължения, без задължения е към доставчици и към обезпечаването на кредита, който е изплатен изцяло, сподели кметът на Свищов.  Той припомни, че последните 7 г. са били изключително тежки за лечебното заведение, а за лошите показатели е спомогнала и честата смяна на ръководството. Настоящият управител Илиян Венков, който заема поста от 2 г., градоначалникът определи като "ангажиран и раздаващ се за лечебното заведение“.

Кметът Генчев припомни, че когато встъпва в длъжност, през 2015 година, задълженията на болницата са били в размер на 1,618 млн. лв. През 2020-а са били 700 хил. лв., а днес те са стопени до 0 лв. Освен че всички те са погасени, изплатен и е и заемът в размер на 500 хил. лв., изтеглен преди две години. „Лечебното заведение мина през много предизвикателства  и много трудности през тези години и въпреки това, когато жителите на Свищов имаха нужда от своето лечебно заведение, то успя да се справи дори с нелеката и трудна задача с приема на болни от Covid-19. Естествено, тогава получихме и много добра подкрепа от Министерство на здравеопазването.“, припомни кметът и подчерта, че сегашното състояние на болницата може да се определи като най-добро за последните 20 години.

„Това, което се случи с лечебното заведение под ръководството на г-н Илиян Венков, е един изключителен негов успех и ние като ръководители единствено можехме да му помагаме  и да го подкрепяме в неговите усилия. Най-важното е, че в тежка кадрова ситуация той успя да съхрани наличния персонал, успя да привлече лекари от други места, за да продължи лечебното заведение своята дейност. Това се случи благодарение както на неговите усилия, така и на целия екип на болницата.“, завърши той.

Илиян Венков благодари на кмета за високата оценка за работата му и припомни, че първата му цел като управител на МБАЛ е била да върне загубеното доверието към лечебното заведение. „Мисля, че с постигането на тази цел вече се справяме и благодаря на екипа си, който ми помогна изключително много.“, каза той и подчерта, че към този момент е важно жителите на Свищов да знаят, че финансовото състояние на болницата е стабилно и няма никакви задължения. За последните две години на работа в болницата са привлечени 12 медици, а също толкова медицински сестри, рехабилитатори. Към момента има известен недостиг на персонал, но усилията в тази посока продължават. Относно заплатите на персонала стана ясно, че няма неизплатени такива, а освен това за разлика от преди две години, когато са били изключително ниски, към днешна дата те са на нивото на заплатите на останалите общински болници с капацитета на свищовската. За август средната заплата на лекар в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ е 1884 лева, а за медицинска сестра – 1295 лв. За месец септември те са увеличени с 14%, а за октомври ще бъдат увеличени с нови 17%.

Сега, след като финансовото състояние на болницата е стабилно, управителят сподели, че ще насочи вниманието си основно към своя персонал, към създаването на по-добри условия за труд и привличането на медицински кадри, с които да се обезпечат дейностите на лечебното заведение.


Ключови думи
МБАЛ "Д-р Димитър Павлович"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати