Четвъртък, 08 Дек 2022
            
Велико Търново Други

Доц. Иво Радулов дари класически геодезически инструменти на НВУ „Васил Левски“

  04.10.2022 13:25
Доц. Иво Радулов дари класически геодезически инструменти на НВУ „Васил Левски“

Специализирана геодезическа апаратура, учебници и помагала дари на катедра „Артилерия и геодезия“ във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. доц. д-р Иво Радулов.

„Техниката и литературата бяха на баща ми, който беше полковник в бившата 14 катедра „Геодезия и картография“. Работи във Военния университет до 1993 г., после се уволни и започна частен бизнес. За съжаление почина няколко години след това и цялата тази апаратура остана и стои неизползвана, защото аз съм различна специалност. Затова реших да я даря на колегите в катедра „Артилерия и геодезия“ и се надявам да бъде в помощ на курсантите“, коментира полк. Радулов, който е началник на научна секция „Стратегически изследвания на сигурността и отбраната“ в Институт за перспективни изследвания на отбраната във Военна академия „Г. С. Раковски“.

„Апаратурата е от 90-те години на миналия век, техника, която се използваше при земеразделянето в България. Всъщност това са класически геодезически инструменти, които обучаемите изучават. Въпреки че техниката се развива, всеки геодезист трябва да познава тази класическа апаратура и е изключителна възможност младите ни колеги да могат да пипнат и да поработят с нея“, коментира, след като прие дарението, проф. доктор на науките инж. Андрей Андреев, преподавател в катедра „Артилерия и геодезия“ във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. След това проф. Андреев допълва, че учебно-материалната база на катедрата вече е оборудвана със съвременни инструменти - перманентни глобални навигационни спътникови системи, дронове, лодка с GPS. Факултетът разполага и със станция, с която обучаемите могат да правят заснимане и връзки на цялата територия на България, дори в Гърция и Румъния./ сн. НВУ


Ключови думи
доз. Иво Радулов