Сряда, 28 Дек 2022
            
Горна Оряховица Култура

Читалище „Напредък 1869“ в Горна Оряховица обяви победителите в III Национален литературен конкурс „Асен Разцветников“

  28.09.2022 12:41
Читалище „Напредък 1869“ в Горна Оряховица обяви победителите в III Национален литературен конкурс „Асен Разцветников“

Победителите в третото издание на Националния конкурс за поезия и проза „Асен Разцетников“ обяви горнооряховското НЧ „Напредък 1869“. Конкурсът бе организиран от Читалището, неговия Литературен клуб „Асен Разцветников“ и Община Горна Оряховица. За участие в надпреварата, която бе на тема „С пламъка на родолюбието”, бяха подадени 120 творби.  

В 3 възрастови групи бяха разпределени участниците в разделите „Поезия“ и „Проза“. В I група при поетите първа награда е присъдена на 12-годишната Сузана Филипова от Варна, следвана от връстника си Филип Филипов, също от Варна, и Биркан Бейзат на 14 г. от Силистра.  Във II възрастова група първото място е за Радко Василев от Карнобат, второто е за Виктория Недялкова от Дряново, третото – за Анджелина Иванова от Русе. В тази група с поощрителна награда е Ани Георгиева от Плевен. В III група журито определи за най-добро стихотворението „Българска кръв“ на Ангел Дюлгеров от Перник. Второто място е за Татяна Йотова от Айтос, третото – за Петрана Петрова от Враца. Поощрителна награда е присъдена на Веска Манафова от Полски Сеновец (община Полски Тръмбеш) и Маргарита Петрова от Видин.

При най-малките участници в раздел „Проза“ първо място печели Валери Васев от Кюстендил, втора е съгражданката му Елиза Ангелова, на трето място е 14-годишната Йоана Йорданова от Горна Оряховица. Във II възрастова група класирането е както следва: I място за Божидара Димитрова от Враца, II – Йоана Пиронкова от Враца, III – Росен Христов от с. Кормянско. Магда Борисова от Елена печели първо място в III възрастова група, подгласници са й Йордан Йорданов и Даниела Паскова от Варна. Журито присъжда и поощрителни награди – на Веселина Кожухарова от Горна Оряховица и Диана Фъртунова от Бургас.

Журито, оценявало произведенията, бе в състав Станка Бонева от Варна – филолог, философ, носител на редица отличия, член на редакционната колегия на вестник «КИЛ. Култура, изкуство, литература», Ели Видева - председател на Клуба на дейците на културата в гр. Хасково, автор на книги, член на Съюза на българските писатели, коректорът Цвета Нинкова от Видин, Миролюб Влахов, който над 20 г. е бил редактор и сътрудник в различни издания, сред които вестниците „Борба”, „Наука и труд”, „Народен глас”, Народен зов” и др., Светлана Гъркова – главен библиотекар в Общинската библиотека в Горна Оряховица и Атанас Петров - председател на НЧ „Напредък- 1869” - Горна Оряховица.


Ключови думи
литературен конкурс "Асен Разцветников"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати