Четвъртък, 08 Дек 2022
            
Велико Търново Спорт

Проектът „БГ Футболни проби“ дава шанс на талантите от Велико Търново и региона

  27.09.2022 09:33
Проектът „БГ Футболни проби“ дава шанс на талантите от Велико Търново и региона

Велико Търново ще бъде поредна спирка в амбициозния проект "БГ Футболни проби", чийто основател е Ивайло Крушарски. Бившият вратар, който преди години стигна до "Уест Хям", помага на млади играчи да си намерят отбори.

"Това е британски проект, който се прави през последните 15 г. в Англия и нашата държава е първата, в която се прави в Европа. Лично аз съм участвал в оригиналния вариант на този проект, бях скаутиран от него и затова реших да го пренеса в България. Събират се скаути от всички грандове в страната, от големите школи, а нашите партньори ни изпращат скаути от Англия. Всеки път са различни - от "Арсенал", "Кристъл палас", "Уест Хям", от Италия - "Болоня", "Наполи"... Събираме на едно място 10-15 скаута, които наблюдават тренировката. Тя е за деца и юноши, които тепърва преминават в мъжкия футбол. В България този преход е доста труден.

На тренировката футболистите са разделени на възрастови групи през 2 г. Скаутите наблюдават играчите и привличат, когото харесат. Ние сме просто една платформа, която показва децата и им дава път за развитие. В България реално няма скаутска мрежа, която да обикаля по малките населени места. Има много млади таланти, които остават незабелязани. Това е идеята на проекта", обясни Ивайло Крушарски.

Той презентира проекта във Велико Търново пред треньори от школите на "Етър", "Болярчета", "Севлиево" и още ред клубове от региона. Следващите проби са именно в старата столица - на 16 октомври (неделя). "Ще минем през по-големите областни градове в страната. Досега сме провели 4 събития и от тях сме помогнали на 57 деца да бъдат скаутирани и да сменят клубната си принадлежност. "Водещите специалисти у нас за пробите са Елин Топузаков, Александър Димитров, Станислав Жеков. Във В. Търново ще се включи нов треньор - Любомир Божанков. Той е известно име, един от най-добрите треньори специално за юноши в България, беше начело на юношеския национален отбор. Целим да се обградим с млади и амбициозни хора, които искат да работят и да помагат за развитието нa футболните таланти. Привлякохме в екипа още Деян Христов и Йордан Господинов", съобщи Крушарски.

Христо Иванов от "Етър" помага с организацията тук и ще вземе участие като треньор на вратарите. "Атестат за един треньор е когато помогне на едно дете и то влезе в мъжкия футбол. Но е много трудно, когато няма нужния материал. На тези проби всеки треньор може да види и хареса за тима си млад футболист", сподели Любо Божанков.

На 16 октомври от 10 ч. на стадион "Ивайло" предстоят поредните "БГ Футболни проби". Могат да участват всички футболисти или деца, които искат да се занимават с футбол - от 8 до 22-годишна възраст. Записването става онлайн във Фейсбук страницата "БГ Футболни проби" или на тел. 0885512790.

Средно между 50 и 80 деца са участвали на всяка от досегашните проби. На последните в Хасково, например, от 56 явили се млади играчи, 12 са харесани от скаутите. Не презентацията бяха показани някои от тези успешни случаи. "Набираме все повече популярност и вече помогнахме на 57 деца да променят кариерите си. Те бяха забелязани по време на нашите проби и преминаха в клубове, включително и в чужбина. 17-годишният Пламен Павлов в момента е в мъжкия отбор на "Кавала", след като скаути на гръцкия клуб го забелязаха на събитието ни в Кавала и го привлякоха. Той е юноша на "Славия", играл е и в "Академик" (Свищов)", обясни Ивайло Крушарски.


Ключови думи
БГ Футболни проби Крушарски