Понеделник, 26 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

По покана на Димитър Николов: В Горна Оряховица Теменужка Петкова представи антикризисните мерки, предлагани от ГЕРБ-СДС в енергетиката

  26.09.2022 20:53
По покана на Димитър Николов: В Горна Оряховица Теменужка Петкова представи антикризисните мерки, предлагани от ГЕРБ-СДС в енергетиката

Кризата в енергетиката оказва влияние върху всеки от нас. С един замах „Промяната“ ни върна години назад. На 2 октомври всеки глас за ГЕРБ-СДС е глас за сигурност, за стабилност, за компетентно управление на България. Не искаме отново да ходим на избори, българският народ няма време за експерименти. България е една и ако някой може да си тръгне за Канада, за Америка или закъдето намери за добре, ние сме тук – при родителите и при децата си. Така че №24 в бюлетината е правилното решение за България.

Това каза тази вечер в Горна Оряховица министърът на енергетиката в кабинета „Борисов 2“ и настоящ водач на листата на ГЕРБ-СДС в Търговище Теменужка Петкова.

Петкова бе в града по покана на колегата си Димитър Николов, който е трети в листата за област Велико Търново.

Припомняме, че също по покана на Николов, преди дни в Горна Оряховица бе експертът по регионално развитие и ресорен ексминистър Николай Нанков, който разясни на горнооряховчани програмата за саниране и рестарта й, вписан в управленската програма на коалицията.

„Промяната“ ще бъде запомнена с едно-единствено нещо – с кризи във всяка една област на обществения живот. Включително в енергетиката.

Този сектор касае всеки един от нас, но и нещо още по-важно – касае националната сигурност на страната. Енергетиката е ключов фактор в икономиката на всяка една държава. Когато няма сигурни доставки на енергийни ресурси - няма сигурни икономики, съответно няма сигурни държави. А това, което тези хора успяха да направят за 7 месеца, е да оставят България за първи път без гарантирани доставки на природен газ.

ГЕРБ-СДС сме разработили програма за излизане от кризата в енергетиката. В нея е записано, че сигурността на доставките на природен газ за България може да бъде гарантирана, на първо място, чрез договора от 2013 г. с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м. газ годишно при цена към настоящия момента от около 30 долара на мегаватчас. А с танкерите „Промяната“ успяха да договорят цена от около 200 евро на мегаватчас. Ние сме договорили този природен газ за следващите 25 г. България потребява годишно 3 млрд. куб. м. газ, като 1/3 от този газ ние сме го гарантирали чрез този договор. За да стане договорът възможен, трябва да бъде изграден интерконекторът Гърция - България. Този проект стана възможен благодарение на управлението на ГЕРБ. Още през 2015 г. ние направихме всичко необходимо и пред ЕК, и за финансирането, провели сме всички обществени порчки, всички процедури. Този проект трябваше да бъде факт на 31 декември 2021 г. Но тези хора се провалиха и към днешна дата проектът все още не е готов. Така че ако на 1 октомври, както твърдят от служебното правителство, вече процесът финализира, ще потече азерски газ за България. Всъщност такъв върви още от 1 януари 2021 г., но само 30%. Това успяхме да договорим тогава, без да е готов интерконекторът, а по други пътища – 300 млн. куб. м. газ годишно да идват на цената от 30 долара. А те какво направиха преди 2-3 месеца – да получим и останалите 700 млн., но колегите от Азербайджан казаха, че без конектора цената ще е пазарна. Това е истината – интерконекторът България – Гърция стана възможен благодарение на нас и през него ще идва този 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан, който ще получаваме годишно на тази добра цена.

Другата реално съществуваща възможност е отново благодарение на решение на Министерския съвет от януари 2020 г., с което решихме, че България, чрез „Булгартрансгаз“, трябва да придобие собственост в терминала за втечнен природен газ на Александруполис.  Резервирали сме капацитет – половин милиард кубични метра газ. Това, което предлагаме да се направи, е това количество да бъде увеличено с още 1,5 млрд. Така при 2 млрд. от Александруполис и 1 млрд. от Азербайджан, България осигурява 100% диверсификация от руския газ и изцяло своето потребление.

По отношение на цената на природния газ в програмата на ГЕРБ-СДС ясно е записано как трябва да бъде подпомогнат бизнесът.

През 2016 г. създадохме Фонд за сигурност на електроенергийната система. Част от приходите, които се генерират в него, ще отиват за подпомагане на бизнеса, който ползва природен газ. За битовите потребители също сме помислили – в рамките на актуализацията на бюджета по предложение на ГЕРБ и СДС заложихме да бъдат подпомагани и битовите потребители на газ с допълнително 50 млн. лв. Така че благодарение на нас като конструктивна опозиция това стана факт. И така смятаме, че трябва да се излезе от кризата с природния газ, разясни Петкова.  

Космическа нарече цената на еленергията Теменужка Петкова.

За битовите потребители проблемът е малко по-малък, защото токът за бита е на регулиран  пазар. Но бизнесът беше изложен на изключително големи рискове. Цената на електрическата енергия достигна до 1200-1500 лв. на мегаватчас.

Това е пагубно, няма бизнес, който да може да издържи на такива цени. По наше настояване и след дълги и мъчителни разговори в Парламента буквално в последните му дни успяхме да прокараме наше решение, с което сложихме таван от 250 лв. на мегаватчас. Всичко над тази цена се поема от Фонда за сигурност на електроенергийната система. Тази фиксирана цена се отнася и до общините, училищата, болци, социални домове... Всички те плащат 250 лв., независимо каква е реалната цена. А разликата се възстановява от Фонда. Ние считаме, че тази мярка трябва да продължи да работи през цялата 2023 г., каза Петкова.  

„Промяната“ не помислиха нито за общините, нито за училищата, за никой. Умолявахме ги да помислят за колапса, пред който са изправени общините, но тези хора проявиха абсолютна безотговорност.  Ако ние сме в управлението, тази мярка ще продължи да работи докато е необходимо, посочи още Теменужка Петкова.

Особено е мнението на ГЕРБ-СДС по отношение на горивата. От коалицията са категорични, че цените им у нас са нереално високи. Анализ е показал, че българинът плаща с лев повече, откокото трябва.

Какво предлага коалицията? На първо място – да бъде въведено мито на енергийните ресурси, които влизат в страната. Впрочем въпросът ще бъде поставен и на ниво ЕС.

Другият вариант е БЕХ самостоятелно да купува суров петрол за българския пазар, да се преработва и тогава да се продава. Анализът на коалицията сочи, че цената ще бъде доста по-различна от тази, която е в момента по бензиностанциите.

Така че, скъпи приятели, ние от ГЕРБ-СДС имаме конкретни, реални, реалистични решения за всяка една криза. Но те са възможни само при стабилно, компетентно и отговорно управление с водещо място на ГЕРБ-СДС. Хората видяха голямата илюзия, наречена „Промяна“, и се върнаха към реалността, към тези, които са доказали, че знаят, че могат, тези, които са извеждали България от кризи. Едно е да кажеш, че си завършил някакъв курс в Харвард, друго е да си управлявал държава и да си я извеждал от кризи. Държавата не е стартъп компания, тук става въпрос за човешки съдби, категорична е Петкова.

Мнението й бе подкрепено от Димитър Николов.

Абсолютно права е г-жа Петкова – „Промяната“ гледа на България като на фирма, не като на Родина. Затова и заради некомпетентност и безотговорност въвлякоха страната ни в поредица от кризи, бих добавил. Време е да оставим в миналото най-слабото правителство в най-новата история на България, каза Николов.

Горчивия си опит от работата с „Промяната“ сподели и кметът инж. Добромир Добрев.

Работил съм различни правителства, но като при тяхното никога не е било. Никаква чуваемост, никакъв диалог за проблемите на местната власт, която е най-бизо до хората. При управлението на ГЕРБ имаше стабилност, имаше предвидимост. Опасявам се, че тяхното „Да си довършим работата“ всъщност означава, че искат довършат нас, коментира инж. Добрев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Теменужка Петкова Димитър николов енергетика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати