Четвъртък, 29 Дек 2022
            
Горна Оряховица Други

Фолклорен празник събра самодейци и кулинарни майстори в Правда

  24.09.2022 13:27
Фолклорен празник събра самодейци и кулинарни майстори в Правда

Десетки самодейци и кулинарни майстори си дадоха среща днес в Правда. След 2 г. прекъсване заради пандемията и наложените от нея ограничения, в горнооряховското село отново показаха, че колкото усърдно се трудят, толкова сърцато празнуват.

``На празник в село Правда`` днес записа петото си издание. Празникът е организиран от местното читалище ``Звезда 1905`` и Кметство Правда, подкрепени от Община Горна Оряховица и приятели. За първи път в него имаше и конкурсен елемент – докато от сцената звучеше български фолклор, на щандовете бяха наредени сладки и солени изкушения с тиква. Специално жури определи победителите.

Усилията на организатори и участници споделиха кметът инж. Добромир Добрев и заместникът му Григор Минков, общинският съветник Петър Гайдаров, кметът на Крушето Ивелина Георгиева, кандидати за народни представители.

Отново доказахте желанието си да съхраните идентичността на селото си, бе поздравът от инж. Добрев. За мен е удоволствие да ви приветствам, щастлива съм да видя толкова много хора тук. Това означава, че усилията на организаторите не са напразни и че си струва този празник да бъде провеждан. С него не само развиваме любовта си към фолклора, но и създаваме нови приятелства. Благодаря на Община Горна Оряховица, на екипите на Кметството и Читалището, на ентусиастите от Клуба на пенсионера ``Надежда``, на нашите спонсори, каза и кметът на Правда Венета Василева. Благодарности изказа и председателят на НЧ ``Звезда 1905`` Петя Георгиева.

Изпълнители от НЧ „Звезда-1905“ и дуетът Радосвета Топалова и Стефан Митев откриха фолклорната програма. В нея се включиха също певческа група „Божур“ при НЧ „Напредък-Крушето1906“ в Крушето, Александър Денев от НЧ „Иван Вазов-1893“ в Първомайци, НЧ „Развитие-1884“ от Поликраище, Клуб на пенсионера „Елена Грънчарова“ от Горна Оряховица, група „Романтика“ при НЧ „Просвета-1897“ - село Палици, танцовите дуети Цветомира Стелянова и Юри Филипов и Веска и Михаил Филипови при НЧ „Христо Ботев-1894“ – Гостилица. От дряновското село в Правда гостуваха още Мартин Димитров, Стефан Пенчев и Младежка фолклорна група при НЧ „Христо Ботев-1894“.  Женска вокална група към Съюза на слепите в Горна Оряховица, индивидуално изпълнение на Владимир Иванов от НЧ „Звезда-1905“ в селото домакин и на Дянко Мадемов също включваше програмата. Кулинарно участие записа и Пенсионерският клуб „Янтра 96“ в Писарево.

И докато гостите се наслаждаваха на фоклорната програма, край сцената къкреше казан с агнешка чорба. Правденския майсторлък в приготвянето й имаха възможността да оценят всички дошли на празника.


Ключови думи
Правда
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати