Четвъртък, 22 Дек 2022
            
Велико Търново Общество

Симеон Сакскобургготски във Велико Търново: Трябва да сме обединени, така се постигат целите

  22.09.2022 17:16
Симеон Сакскобургготски във Велико Търново: Трябва да сме обединени, така се постигат целите

Трябва да помним историята, уроците и поуките от нея, трябва да сме обединени. Целите се постигат с обединение, а не като се делим и гледаме само политически интереси.

Думите са на Симеон Сакскобургготски, който днес, в Деня на Независимостта, е във Велико Търново. Сакскобургготски е специален гост на Национална кръгла маса, организирана от Сдружение "Велико Търново - историческа и духовна столица на България".

Радвам се, че честваме такъв празник. Има и черни легенди около самия цар Фердинанд – едва ли заслужено, с годините може да се прецени какво е допринесъл той за модернизацията на държавата. А не само национални катастрофи, както някои се стараят да доказват, смята Сакскобургготски, който е внук на цар Фердинанд.

Ние сме в ЕС и трябва да се съобразяваме с правилата на този солиден клуб. Но същевременно трябва да преследваме нашите интереси в контекста му, е мнението на Сакскобургготски. Надявам се да имаме редовно правителство, и то със солидно мнозинство. Но аз не давам оценки и още по-малко критикувам. Всеки е длъжен да изпълни мисията си и отговорността, с която е натоварен, допълни той.  

Жалко е, че в XXI в., и то в Европа, има такъв момент, бе коментарът на Сакскобургготски за геополитическата обстановка. 

В кръглата маса, която е един от акцентите в Деня на Независимостта, участие взимат водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство. Престижният форум се провежда с подкрепата на Община Велико Търново. Модератор е телевизионният журналист и водещ на предаването „История БГ“ по БНТ Георги Ангелов. Основна цел на събитието е да обедини най-добрите идеи и конкретни предложения за юридическа легитимация на статута на града като историческа и духовна столица и възможностите му за развитие.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Сакскобургготски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати