Сряда, 21 Дек 2022
            
Горна Оряховица Общество

Малкият бизнес в Горна Оряховица и Велико Търново помага за разкопките на Ряховец и Археологическата школа

  21.09.2022 08:44
Малкият бизнес в Горна Оряховица и Велико Търново помага за разкопките на Ряховец и Археологическата школа

Археолозите са на прага на осмата си експедиция на крепостта Ряховец и подготвят седмата Археологическа школа за ученици, която няма аналог в страната. И през всичките тези години получават помощта на дарители от Горна Оряховица и Велико Търново. Подкрепата идва най-вече от малкия бизнес. Екипът е търсил помощ от много големи фирми и банки, но без отговор, докато ръка подават дребни предприемачи и търговци. Някои го правят заради приятелството, други пък имат интерес към историята и археологията. Всички те обаче разбират колко е важно подрастващите да вземат тези уроци по родолюбие при нас, да се научат да разбират историческите процеси, да ценят и пазят следите от миналото. Това ни дава надежда, че обществото като цяло оценява значимостта на културно-историческото ни наследство, споделят ръководителят на екипа Илиян Петракиев от РИМ и заместникът му Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица.

Тази година разкопките отново се финансират основно от Министерството на културата, което отпусна 32 000 лева за работата на Ряховец. Проектът на екипа е сред най-високо оценените, всъщност с втора оценка сред всички, подадени в тази категория от цялата страна. Очаква се догодина и Община Горна Оряховица да се завърне сред подкрепящите разкопките и след финансовите трудности в последните ковидни години отново да задели средства за Ряховец в новия бюджет.

Без подкрепата на нашите дарители обаче щеше да е трудно да се справим, особено с организирането на Археологическата школа. Затова искаме хората да чуят нашето „Благодаря”, казват археолозите.

Има хора, които помагат от самото начало на школата. Не всички дават пари, всеки подкрепя по различен начин. Собственикът на пиано-бара Ангел Дучев всяка сутрин осигурява закуски и вода за децата, Йордан Минчев от САГА дарява облекло. От две години „Еконт” и Дочка Моллова осигуряват раници и материали за работа на участниците в Школата.

Анастас Начев от „Кафе-бар Империал” и Антон Вълев от Пицария „Антонио” помагат с пари. Както и Александър Павлов от „Алексис” ЕООД от Велико Търново. Тази година от „Авточойс – Велико Търново” също са изразили желание да подкрепят инициативата.

Ние сме тези, които реализираме идеята ТЪРГОЛЯС на практика. Имаме подкрепа на хора от трите града, а в същото време и работим с ученици от Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец, казва ръководителят на разкопките Илиян Петракиев.

Тази година в разкопките ще участват ученици на СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров” от Горна Оряховица, а се уточнява и включването на групи от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” и СУ „Емилиян Станев” от Велико Търново.

Веднага след края на разкопките те ще могат да се включат и в планираното теренно издирване. След две години прекъсване учените отново ще могат да направят такова проучване в региона, което също е финансирано от Министерството на културата след успешно защитен проект. В продължение на две седмици ще се обходят землищата на Първомайци и Долна Оряховица, за да се търсят археологически обекти.

Така децата ще могат да видят и началния етап от работата на археолога – откриването на обекта, подходящ за проучване, отбелязва Мая Иванова. При проучванията на долнооряховското землище ще се включат и ученици от местното ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Идеята е подкрепена от Кметството и кмета Йордан Байчев, както и от директора и учителите в Долна Оряховица.

Целта ни е децата да разберат колко важно е съхраняването на историята и разбирането й от гледната точка на науката. Някои от тях дори продължават да се занимават професионално с това и сме истински щастливи с нашите бъдещи колеги, запалили се покрай разкопките. Искаме да уверим всички, които помагат, че техните пари и нашите усилия не са отишли напразно. Всеки лев, вложен в образование, култура и наука се връща многократно, обясняват Илиян Петракиев и Мая Иванова, подготвяйки се за новия сезон на Ряховец – осми по ред.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Разкопки Ряховец Археологическа школа
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати