Вторник, 20 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Д-р Валентин Точков: Детското здравеопазване е един от основните акценти в програмата на ГЕРБ-СДС

  20.09.2022 14:54
Д-р Валентин Точков: Детското здравеопазване е един от основните акценти в програмата на ГЕРБ-СДС

Детското и майчино здравеопазване е сред основните акценти в програмата на ГЕРБ-СДС. Децата са нашето бъдеще и трябва да направим всичко възможно те да растат здрави, казва д-р Валентин Точков, началник на детското отделение в областната болница във Велико Търново и кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС.

Д-р Точков е име в педиатрията. С човечността и отзивчивостта, с отношението и професионализма си той е познат и в старата столица, и в региона, и в страната. Обичан и уважаван лекар, помогнал на хиляди деца и техните семейства. Телефонът му е включен 24 часа 365 дена в годината. Реагира на всяко повикване, без значение дали дните са работни или почивни, дали са празници, или е в отпуск. Той печели доверието на хората и с многото обществени каузи, в които участва.

Д-р Точков се включва в кампанията за избор на народни представители в листата на ГЕРБ-СДС, защото е убеден, че  няма по-пълна, възможна за реализация и насочена в интерес на хората програма, особено в  частта здравеопазване, от тази на коалицията.

Великотърновският лекар ежедневно наблюдава застрашителните тенденции сред подрастващите – обездвижване, затлъстяване, лошо хранене, стрес, които се отразяват пагубно върху здравето им. Все повече деца идват при мен с високо кръвно, диабет и други заболявания, характерни до скоро само за възрастните, споделя д-р Точков. Затова той определя като много важа и изключително необходима Националната програма на ГЕРБ-СДС за специализирани профилактични здравни и дентални програми в детските градини и училищата – превенция на затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания и др.

Програмата на ГЕРБ предвижда да се засили здравното образование, като осигурим допълнително учебно време от 60 часа годишно за придобиване на компетентности, свързани със здравословния начин на живот. Това е един от начините в училище децата да придобиват знания как да опазват своето здраве, коментира д-р Точков.

Голяма част от българските семейства изпитват затруднения да осигурят средства за медикаменти на децата си. Това ще бъде решено след предвиденото от ГЕРБ 100 % реимбурсиране на лекарствата- безплатни медикаменти, изписани от личните лекари, за деца до 14-годишна възраст, казва още педиатърът.

Една от сериозните цели, които си поставя партия ГЕРБ в програмата си в частта здравеопазване, е изграждане на високо технологичен център за лечение с протонна терапия, с фокус върху лечението на деца, който ще бъде единствен по рода си на територията на Балканите. Това, заедно с изграждането на четири нови детски болници  - национална в София, и  по една в Бургас, Варна и Пловдив, ще издигне на ново, европейско ниво детското здравеопазване в страната, коментира д-р Валентин Точков.

Дрогата, която съсипва децата и младежите е бич в обществото, който трябва да бъде изкоренен с общи усилия. Именно в тази насока е разработената от ГЕРБ- СДС  Национална програма за противодействие на търсенето и предлагането на наркотици сред децата, допълва медикът.

По думите му много важни стъпки ще бъдат предприети и с предвиденото  финансиране на дейностите по асистирана репродукция без ограничения на броя опити и възрастта и създаване на донорска програма за двойки с репродуктивни проблеми.

Началникът на великотърновската педиатрия е наследил любовта си към медицината от своя баща, който е бил фелдшер. Благородната професия се предава и напред във фамилията,  синът му – д-р Виктор Точков, гради успешна кариера като ортопед-травматолог, със специализации в областта на  артроскопската хирургия.

Медицинската професия е тежка, отговорна и заслужава да бъде на почит в обществото, а лекарите и здравните специалисти да получават достойни възнаграждения, казва д-р Валентин Точков. Той е категоричен, че предвидените в програмата на ГЕРБ-СДС заплати в сектор “Здравеопазване”  - брутно възнаграждение в размер на три  средни заплати - 8400 лева за лекарите, за сестрите -  5600 лева, а за санитарите – 2800 лева, са напълно постижими и ще са сериозна крачка към задържането на млади специалисти в България. Това ще реши кадровия проблем в лечебните заведения, но ще бъде и мотивация за развитие и издигане на престижа на професията, посочва д-р Точков.

Д-р Валентин Точков е завършил през 1988 година Медицинския университет в Плевен. Четири години е  работил като участъков педиатър в Килифарево, през 1992 г. става част от екипа на отделението по педиатрия в МОБАЛ, а от 2014 г. е негов началник. Има много голям принос както за обновяването на отделението, така и за отличното му реноме. Специалист по детска кардиология и инвазивна терапия в педиатрията. Експерт в сферата на общинското здравеопазване и общински съветник няколко мандата.     

Член е на УС на Българска педиатрична асоциация, участва в Комитета за договоряне на клинични пътеки с НЗОК, член е на Ротари клуб – Велико Търново.

Спортът и разходките сред природата са начинът за съхранение на духа и тялото, казва обичаният от поколения лекар, който съветва родителите да бъдат колкото може по-близо до децата си. Работата, бързането, стресът не бива да ви отдалечават от тях. Изслушвайте ги, играйте заедно, спортувайте, защото те имат нужда от вашата любов и внимание, съветва педиатърът.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
д-р Валентин Точков детско здравеопазване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати