Вторник, 20 Дек 2022
            
Велико Търново Темида

Съдът прати под домашен арест 19-годишния Алек, причинил катастрофата край Стражица

  20.09.2022 11:44
Съдът прати под домашен арест 19-годишния Алек, причинил катастрофата край Стражица

Окръжният съд във Велико Търново отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест за младежът причинил тежката катастрофа край Стражица, в която загинаха двама негови приятели, а трети бе тежко ранен. Вместо това съдиите постановиха домашен арест за 19-годишния Алек и електронно наблюдение.

Великотърновският окръжен съд разгледа в открито съдебно заседание днес ЧНД 400/2022 г., образувано по искане на Окръжна прокуратура - Велико Търново за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за Алек Ю. А. (2003 г.) от гр. Стражица, привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 343, ал. 1, пр. 3, б „А“ и б „Б“, пр. 1, вр. ал. 1, б „В“, вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК, вр. с чл. 20 ал. 1 от ЗДвП – за това, че на 17.09.2022 г., на път III, в землището на гр. Стражица, при управление на МПС, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на две лица и средна телесна повреда на едно лице.

В проведеното открито съдебно заседание, представителят на Окръжна прокуратура заявява, че поддържа направеното искане, с мотива, че са налице предпоставките по чл. 63 ал. 1 от НПК и че целите на мярката за неотклониение няма да могат да бъдат изпълнени с по-лека такава, като представя допълнителни писмени доказателства.  

Защитникът на обвиняемият заема становище, че следва да се отхвърли искането за взимане на мярка за неотклонение, а алтернативно моли съдът да вземе по-лека такава – „домашен арест“ или „гаранция“.

Със свое определение, съставът на Окръжен съд – Велико Търново отхвърли искането на Окръжна прокуратура за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като вместо това взе по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „домашен арест“, която да се изпълнява на постоянния адрес на обвиняемия в гр. Стражица, като се задължават органите по изпълнението на мярката да извършват контрол чрез средства за електронно наблюдение (чл. 62 ал. 6 от НПК).

Определението на Окръжен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест, като в случай, че такива бъдат подадени, делото ще бъде разгледано от Апелативен съд – Велико Търново на 29.09.2022 г. от 10.30 часа.


Ключови думи
катастрофа стражица ВОТС домашен арест
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати