Вторник, 20 Дек 2022
            
Велико Търново Култура

Представят документалния филм „Частица театър“, вдъхновен от актьорите на МДТ „Константин Кисимов“

  20.09.2022 10:56
Представят документалния филм „Частица театър“, вдъхновен от актьорите на МДТ „Константин Кисимов“

Актьорите от МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново са главни герои в документалния филм „Частица театър“. Автор на 40-минутната лента, вдъхновена от великотърновските артисти и техните истории, е Цветелина Марева. Премиерата на филма е на 27 септември /вторник/ от 19 часа в голяма зала на театъра, а входът е безплатен. След прожекцията ще започне творческа среща с актьорите.

„Частица театър“ разказва за живота на артиста зад кулисите, неговите вълнения преди и след като излезе на сцената. Филмът е сниман в продължение на два месеца, а в него са запечатани кадри от спектакъла „Хъшове“, създаден по повестта „Немили недраги“ на Иван Вазов, и от театрално-музикалната постановка „Амадеус“. Режисьор и на двата спектакъла е Бойко Илиев.

Включени са и кадри от репетиционния процес в Театрално школо „Сава Доброплодни“, което ръководи младият актьор Кирил Милушев. Той заедно с летописеца на великотърновския театър – актьорът Иван Митев, са главните действащи лица в лентата. Единият е част от състава на МДТ едва от година, а другият е живата история на театралното дело в старата столица. Пред камерата Иван Митев разказва за славното минало на културната институция, своята лична история и куп любопитни факти. Във филма могат да се видят и кадри с артисти, които са били част от състава на МДТ през годините.

В „Частица театър“ участват всички артисти от драматичния състав на великотърновския театър. Сред тях са Детелин Кандев, Стефан Методиев, Милен Иванов, Виктор Терзийски, Лиляна Иванова, Стефка Златкова, Стоян Борисов, Никол Бойчева и Боян Фърцов. Запечатани и са лицата, които остават скрити от театралния зрител, но допринасят за осъществяването на всяка една постановка.

Цветелина Марева е четвъртокурсничка в  специалност „Кино и телевизия“ в Нов български университет. „Частица театър“ е нейният първи самостоятелен проект, а тя е сценарист, режисьор, оператор и монтажист на филма. Цветелина идва за първи път във великотърновския театър през април тази година, за да реализира курсова задача, но е толкова от вдъхновена от срещата с актьорите, че решава да започне нов проект. В него тя иска да покаже как се случва магията на театъра и да разкаже историите на актьорите.


Ключови думи
Частица театър ДМТ Константин Кисимов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати