Понеделник, 19 Дек 2022
            
Велико Търново Светски

Сръбският режисьор Душан Милич лично ще представи своя най-нов филм „Мрак” пред публиката във Велико Търново

  19.09.2022 14:37
Сръбският режисьор Душан Милич лично ще представи своя най-нов филм „Мрак” пред публиката във Велико Търново

Познатият на българската публика режисьор Душан Милич („Гуча – фестивалът на любовта“, „Травелатор“) ще представи лично най-новия си филм „Мрак“ (награда на публикатав Триест и на София Филм Фест на брега в Бургас) в киносалоните на пет български града. Премиерата на филма е на 21 септември в Дома на киното в София. Следват Перник, участие на фестивала „Златната роза“ във Варна, Велико Търново и Габрово.

„След войната в Косово много семейства и от двете националности, сърби и албанци, бяха разединени, уплашени и съсипани – физически и душевно. Никой нямаше нужда от тази война. Те знаеха, че ще трябва в бъдеще да останат там и да живеят в съседство, дори и когато всичко се забрави. При все това силното недоверие подхранваше желанието за мъст. Населените места, в които живееха заедно различни етноси, ставаха все по-малко и по-малко. Хората започнаха да продават домовете и имотите си, за да избегнат нови конфликти...

Това е история за злото, което е неотделимо от нашата същност. Онова, което всъщност виждаме, може би не е съществуващото в действителност… Героите на филма живеят в страх – първичният страх от мрака, от онова, което ще дойде, когато се стъмни и трябва да заспиш. То е метафора на мрака и какво той внушава в душите на хората“, споделя режисьорът.

„Мрак“ е копродукция на Сърбия, Дания, Италия, България (РФФ Интернешънъл – Стефан Китанов, Мира Сталева) и Гърция с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ и Евроимаж. В главните роли са Даница Чурчич, Славко Щимац, Миона Илов. Българският екип включва оператора Кирил Проданов, асистент-оператора Делян Георгиев, гримьорката Петя Симеонова, осветителите Пламен Соклев и Димитър Петров, фотографа Яна Лозева.

„Мрак“ тръгва в българските киносалони от 23 септември. Разпространява Арт Фест с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Във Великои Търново Душан Милич ще бъде на 25 септември, 19:00, кино Синеленд.


Ключови думи
Душан Милич Мрак
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати