Понеделник, 19 Дек 2022
            
Велико Търново Други

XV Международен фестивал на военните оркестри ще се проведе във Велико Търново

  19.09.2022 09:51
XV Международен фестивал на военните оркестри ще се проведе във Велико Търново

С дефиле по главната улица на Велико Търново в сряда започва XV Международен фестивал на военните оркестри. Четири формации участват във форума тази година.

Военният духов оркестър на гарнизон в Браила пристига с мажоретен състав. Диригент на гостите от Румъния е първи лейтенант Лонут Раул.

По традиция във фестивала участва и Гвардейският представителен духов оркестър. Музикантите свирят под диригентството на главния диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър подп. Ради Радев. Представителният оркестър на Сухопътните войски също ще представи своята шоу програма с мажоретен състав от Троян. Диригент на оркестъра е капитан Тодор Петков, а ръководител на мажоретките е Елеонора Петковска.

Търновци и гостите на града ще имат удоволствието да видят и чуят и Фестивалния духов оркестър „Маестро Николай Косев“, домакин на фестивала. Оркестърът е съставен от музиканти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Втора тунджанска механизирана бригада, а диригенти са капитан Цветомир Василев и старшина Емил Костурков.

Веднага след дефилето, което започва в 16,30 часа, е официалното откриване на фестивала, в което участие ще вземе и Представителният курсантски блок на Националния военен университет с ръководител ст. лейтенант Петър Славов. Курсантите ще покажат своята атрактивна програма със строеви хватки и движения с оръжие.

Откриването е пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов ще даде начало на фестивала. След това всички музиканти заедно ще свирят химните на България и Румъния, песента на Майкъл Джаксън „Да спасим света“ и композицията „Хоп троп“ на полк. доц. д-р Христо Тонев.

Военните духови оркестри ще участват и в тържествата по повод Деня на Независимостта на България – 22 септември. Музикантите ще се включат в празничното шествие, което тръгва в 11,30 часа от Царевец. В 12,30 часа започва шоу-спектакълът на участниците в XV Международен фестивал на военните оркестри. На площада пред сградата на Български пощи всеки оркестър ще представи шоу програма.

Националният военен университет „Васил Левски“, Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“ са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната./ По информация от НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
военни оркестри
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати