Петък, 16 Дек 2022
            
Велико Търново Общество

С вертебропластика екипът на д-р Мойнов в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ вдига пациенти на крака

  16.09.2022 13:39
С вертебропластика екипът на д-р Мойнов в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ вдига пациенти на крака

Началникът на неврохирургията д-р Николай Мойнов и лекарят специализант в същото отделение д-р Преслав Петков в екипен принцип и с модерна технология помогнаха на 66-годишна пациентка да си върне здравината на прешлените. В рамките на една седмица в неврохирургията на великотърновската болница бяха направени две интервенции.

Операциите, направени от д-р Николай Мойнов и д-р Преслав Петков, са с продължителност по-малка от 30 минути.

Д-р Петков сподели: „Предимството да си специализант в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е, че ти се дава възможност за придобиване на практически умения в по-голяма степен от много други болници. Специализирам във великотърновската болница от 4 години и вече се чувствам сигурен в уменията си. За мене екипността е много важна и съм радостен, че имам възможността да работя с д-р Мойнов. Той ме обучава да работя самостоятелно, с модерна апаратура и съвременен метод. Аз асистирах на д-р Мойнов за двете вертебропластики и съм доволен от резултата, който постигнахме в екип.“

За една седмица стабилизираха фрактура на прешлен на две жени в неврохирургията на болницата.

На 08.09.2022 г., след 5-дневно настаняване в болница, 59-годишната пациентка беше изписана с възстанови движенията на долните крайници в пълен обем.

"След интервенция на гръбначния стълб ме изправиха отново на крака само за два дни ", сподели доволна пациентка на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Само три дни след това, на 11.09.2022 г., същият екип неврохирурзи отново успешно направи вертебропластика в МОБАЛ. В неврохирургията на болница "Д-р Стефан Черкезов" успешно беше стабилизирана фрактура на прешлен на гръбначния стълб на 66-годишна пациентка.

"Не можех да се движа, даже не успявах да се обърна, да стана даже не смеех и да си помисля. Информираха ме, че в болница "Д-р Стефан Черкезов" правят вертебропластика. Преди самата процедура д-р Мойнов подробно ми обясни какво представлява самата операция, как протича и за бързото възстановяване.", сподели пациентка.

При вертебропластиката в прешлена се инжектира вещество, което до 10 минути се втвърдяла и по този начин го заздравява. От значение за пациента е, че манипулацията спира изцяло наличието на болка. Вертебропластиката е показан предимно при жени с остеопороза и травматични увреди на прешлените.

Плюсът при този метод е, че с минимален болничен престой пациентът се възстановява бързо и запазва трудоспособността си. Консуматвът, използван при операцията, изцяло се поема от НЗОК.

"Аз се доверих на д-р Мойнов и само два дни след процедурата отново се вдигнах на крака. Когато си тръгнах от болницата се чувствах стабилна и напълно раздвижена. Благодаря на великолепния екип на д-р Мойнов. Всички медици от болница "Д-р Стефан Черкезов" ми даваха надежда, че отново ще бъда пълноценен човек.", коментира пациентката.


Ключови думи
вертебропластика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати