Петък, 02 Дек 2022
            
Велико Търново Други

Курсанти от НВУ участваха във фестивала „Ало, Космос! Говори България“

  16.09.2022 09:39
Курсанти от НВУ участваха във фестивала „Ало, Космос! Говори България“

Осем курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ се включиха в младежкия фестивал „Ало Космос! Говори България“. Форумът е бил организиран от Атлантическия клуб на България и се е провел с София тех парк. Всички обучаеми са членове на клуб „Space Division”, чийто ръководител е гл. ас. д-р Георги Баев, преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“.

Обучаемите слушаха лектори от България и Европа, които са говорили за развитието на технологиите, за средата за сигурност и бъдещето на човека във философския му смисъл, за последните разработки във върховите технологии като изкуствен интелект, роботиката, биотехнологиите и нанотехнологиите, триизмерното принтиране. Учените дискутираха и недостатъците на този скоростен напредък на технологиите, които стават все по-видим разделител в обществото на образовани и необразовани.

„Че технологиите напредват с неподозирана за ежедневието ни скорост, вече на всички е ясно и това беше и една от основните теми, която обсъждаха участниците във фестивала. За наша гордост, български учени, които работят в ЦЕРН и Европейската космическа агенция, също допринасят за това. Те говориха са нови видове батерии, които да издържат по-дълго, за мощното развитие на телемедицината, за очакваните сериозни открития на полярните мисии, за това че бизнесът става все по-близък съмишленик на научните изследвания и академиите. Обучаемите участваха в няколко дискусии, свързани с това ще стане ли Луната туристическа дестинация, още в рамките на нашия век, кога най-после ще стъпи човешки крак на Марс, ще има ли България трети космонавт и кога? Освен, че имаха уникалния шанс да слушат за тези постижения, курсантите се срещнаха с успели българи, каквато е и Татяна Иванова, която се надява някой ден да стане третият български космонавт“, разказва гл. ас. д-р Георги Баев и допълва, че срещата с нея е била истински късмет за търновските курсанти, защото само след няколко седмици тя заминава за САЩ, за да учи космическо инженерство със специализация „Ракетни горива“.

Организаторът на събитието Соломон Паси също се срещна с обучаемите от НВУ, за да ги поздрави лично за успешните им участия в националните и международни космически състезания. Курсантите имаха шанса да поговорят и с директора на Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. Георги Желев, който ги запозна с последните новости около космическата лаборатория за растения.

„Мисля че за курсантите беше особено интересно да слушат за космическата храна, защото те всяка година, по повод Деня на космонавтиката, изнасят образователна лекция пред ученици, на която дават възможност децата да вкусят лиофилизирана храна, предоставена от института на БАН“, споделя още гл. ас. д-р Баев./ сн. НВУ "Васил Левски"


Ключови думи
Георги Баев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати