Сряда, 14 Дек 2022
            
Свищов Спорт

Възпитаник на Свищовската академия стана световен шампион по годжу-рю карате

  14.09.2022 10:09
Възпитаник на Свищовската академия стана световен шампион по годжу-рю карате

Стефан Петков – възпитаник на Стопанска академия „Д. А. Ценов”, стана световен шампион по Годжу-рю карате. Свищовският възпитаник завоюва златен медал в дисциплината кумите, мъже – 84 кг, от Световното първенство, което се проведе в Италия със 787 състезатели от 25 държави. Стефан участва за първи път в Световно първенство по годжу-рю карате. За да се пребори за шампионската титла, се изправи срещу противници от Португалия, Австрия, Южна Африка, Германия, Нова Зеландия и др. На финала победи съперника си от Румъния с резултат 10:7.

Стефан е израснал в свищовското село Ореш. За първи път влиза в залата на 9-годишна възраст, подтикнат от родителите си, а днес – 18 години по-късно, каратето е неизменна част от ежедневието му. Запалва се по този спорт от примера на своя треньор сенсей Марин Маринов – основател на свищовския Карате клуб „Алеко”, който се завърна от първенството в Италия с два медала – сребро при ветераните в кумите и бронз на ката. През годините Стефан има множество постижения – три пъти е ставал европейски шампион по годжу-рю карате (2012 г. младежи 16-17 г. – 76 кг; 2016 г. мъже – 75 кг; 2018 г. мъже -7 5 кг), има и множество медали от национални и балкански първенства.

Стефан Петков е отличник не само в спорта, но и в учението. Средното си образование завършва в Професионалната търговска гимназия в Свищов, а през лятото на настоящата 2022 г. се дипломира в Стопанска академия „Д. А. Ценов” ОКС „бакалавър”, спец. „Застраховане и социално дело” със среден успех от целия курс на обучение 5.17 и 6.00 от държавния изпит.

Цялата академична общност в Свищов се гордее и поздравява Стефан Петков за завоюваната шампионска титла от Световното първенство.


Ключови думи
Стефан Петков годжу-рю
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати