Вторник, 13 Дек 2022
            
Горна Оряховица Култура

10-годишната Виктория илюстрира най-новата стихосбирка за деца, „Истински неща“ включва творби и на горнооряховски автори

  13.09.2022 11:25
10-годишната Виктория илюстрира най-новата стихосбирка за деца, „Истински неща“ включва творби и на горнооряховски автори

Не са малко нещата, които радват илюстратора на най-новата стихосбирка за деца „Истински неща“, издадена наскоро от Издателство „Многоточие“. Тя е Виктория Цветкова и след броени дни навършва 11 години.

Първите ѝ трепети към рисуването започват от детската градина, когато заедно с тогавашните ѝ учители  – Галина Станчева и Светла Георгиева  – украсяват ежедневно стените в ДГ „Щастливо детство“ в Горна Оряховица. Понастоящем Виктория е ученичка в 92 ОУ „Димитър Талев“ в София, а рисуването продължава да е от истинските неща, които ѝ носят много радост.

„Детската ми стая постоянно прилича на остров, изпълнен с хвърчила от бели листи, по които са изрисувани най-различни герои. Те са навсякъде  –  по бюрото, на пода, дори в леглото ми. Любимият ми стил е аниме и с голяма радост приех да се включа с мои илюстрации в сборника за деца „Истински неща“, където децата ще могат да ги оцветят с желани от тях цветове. А и вярвам, че ще им е забавно.

Любовта ми към рисуването нарасна в София, където госпожа Гергана Пеева ми даде ценни уроци. В предстоящия пети клас ще имам нова учителка по рисуване, но вярвам, че и тя ще ме стимулира и насочва.

Когато съм в Горна Оряховица винаги отивам в дома ни с топлина в сърцето. А един ден, докато преминавахме с моята майка покрай детската градина, от която имам чудесни спомени, пожелах да влезем и да поздравя моите учители. Но пред входа осъзнах, че е почивен ден и няма кого да открия там. Ще го направя някой ден, може би с рисунки в ръце.

Благодаря на моята майка Ивелина Цветкова, която е издател на сборника „Истински неща“, че не спира да ме подкрепя. Нейни стихове допълват моите илюстрации, което прави книгата още по-забавна. Всичко е толкова вдъхновяващо, че тази година сложи етикети на домашно приготвените от нея туршии за зимата, а на тях пише туршия от свободни зеленчуци, весели усмивки и щипка любов „Истински неща“. 

В сборника участват много автори от България и чужбина. Техните стихотворения са избрани от Поетическата работилница на Литературния конкурс „Истински неща“ на издателството. В него участва и известната поетеса Таня Мезева от гр. Горна Оряховица, която ми е любимка с поезията си за деца, Ивелина Семова от с. Първомайци. Има и от гр. Велико Търново  –  Величка Транчева, Цветелина Маринова, Надежда Тодорова, Райна Недялкова, Димитър Драганов. Много са авторите и се радвам, че заедно вече успяваме да радваме малки и големи с комплекта-работилница „Истински неща“, в който има и приятел – фигурка морков или делфин, а и стихотворителница, където децата могат да измислят своите първи стихотворения. В конкурса се сътвори и една чудесна песен, която е по музика на „Приказки по ноти“, които я записаха в студио и вече тръгна към световната сцена. Надявам се да достигне и до страните на героите от моите картинки. Песента се казва „С криле на хвърчило“, по текст на Мария Панайотова от с. Памукчии.

Това е първият проект, в който участвам, но се радвам, че чрез покупката на комплекта ще бъдат подкрепени млади автори в издаването на мечтаните им книги “, сподели Виктория Цветкова.


Ключови думи
Истински неща Виктория Цветкова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати