Четвъртък, 08 Дек 2022
            
Велико Търново Общество

Велико Търново става есенна арт столица с празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и Фестивал на занаятите (програма)

  08.09.2022 12:20
Велико Търново става есенна арт столица с празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и Фестивал на занаятите (програма)

Единадесетото издание на есенния празник  „Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите“ ще се проведе в периода от 21 до 25 септември във Велико Търново. С годините събитието се утвърди като неизменна част от културния календар на старопрестолния град и отново ще го превърне в есенна арт-столица на България.

Фестивалната програма е наситена и разнообразна, предвижда десетки събития всеки ден, с което хубавото настроение и приятните изживявания са гарантирани.

В петдневния арт маратон ще се включат над 60 изложители от цялата страна, представящи български традиционни занаяти, ръчно изработени сувенири, био продукти, бижута и др. Част от участниците ще предлагат работилници за деца и възрастни - предизвикателство, в което могат да се включат малки и големи. Всеки ден от 21 до 25 септември между 11,00 ч. и 20,00 ч. във Винен дегустационен център ще е представена изложбата „Местното винарство от миналото до сега“, показваща снимки, винени рисунки и винени карикатури.

В тон с тазгодишната украса и декорация на Улицата на занаятите, която е от цветни светещи обръчи, за всички желаещи ще се проведат обучения по въртене на обръч - всеки ден от 11,00 до 18,00 ч. на площад „Самоводска чаршия“.

Предвидени са и кулинарни събития, които акцентират върху съхранението на българските традиции. На 23 и 24 септември на площад „Самоводска чаршия“ под ръководството на Дю Шеф Радичев в 230 литров казан ще бъде приготвена прочутата самоводска яхния, от която всеки посетител може да опита, поднесена с традиционен хляб от фурната на с. Дичин. А желаещите да участват в подготовката на ястието могат да премерят сили в състезание по белене на лук. Надпреварата е на 22 септември, а за най-бързите са осигурени награди от Дю Шеф Радичев. На следващия ден кулинарните предизвикателства продължават с приготвянето на самоводска лютеница.

По традиция, всяка фестивална вечер ще бъде изпълнена с богата и разнообразна концертна програма, завършваща с огнено шоу.

Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ благодари на Община Велико Търново, Арт Бар „Хипстър“, „Го Грил“ ООД, „Бритос“ ЕООД, „Панаири и фестивали“ ЕООД, „Диферент медия“ ООД, „Пауър Секюрити Груп“ ООД, верига магазини и пекарна „Хляб и приятели“, фурна Дичин и „Велукс вендинг“ ЕООД за организацията на големия есенен празник.


Ключови думи
Нощ на Самоводската чаршия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати