Сряда, 07 Дек 2022
            
Велико Търново Култура

С танго операта „Мария от Буенос Айрес“ завършва фестивалът „Сцена на вековете“ 2022

  07.09.2022 12:53
С танго операта „Мария от Буенос Айрес“ завършва фестивалът „Сцена на вековете“ 2022

С единствената танго опера в света „Мария от Буенос Айрес“ ще завърши седмият Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Спектакълът на Опера Пловдив е на 10 септември от 21,00 ч. и заради прогнозата за дъждовно време ще се играе на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Сюреалистичната опера от Астор Пиацола - фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказва за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Страстна история с библейска символика, възхвала на женското начало, побрала противоречията на света – ненавист и поквара, любов и мраза, отчаяние и възвисение, гибел и новозараждащ се живот…

Страстният дует на Мария с тангото е претворен от фантазията на режисьора Веселка Кунчева /"Дама Пика", "Аз, Сизиф", "Вграждане" и др./ в един силно визуален спектакъл-сън със специалното участие на Люси Дяковска.

Внушителното сценично решение и огнената хореография са обединени от латиноамериканския инструмент бандонеон, който от съблазнителен "глас" в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената.

В спектакъла, под диригентската палка на  Константин Добройков, участват Момчил, Живко Джуранов, хор, балет и оркестър на Пловдивската опера.

Опера Пловдив са подготвили за жителите и гостите на Старата столица специален флашмоб-покана за своя спектакъл. На 9 и 10 септември  от 19,30 до 20,30 ч. хорът и балетът на трупата ще дефилира със сценични костюми и музикални откъси от „Мария от Буенос Айрес“ в центъра на Велико Търново. 

Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.

Билети за „Мария от Буенос Айрес“ се предлагат в мрежата на Eventim.bg и Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.


Ключови думи
„Мария от Буенос Айрес“ Люси Дяковска
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати