Петък, 02 Дек 2022
            
Горна Оряховица Общество

64 000 лева трябват за дофинансиране на училищата в Горнооряховско до Нова година, проблемът не са парите, а изчезващите деца

  02.09.2022 14:22
64 000 лева трябват за дофинансиране на училищата в Горнооряховско до Нова година, проблемът не са парите, а изчезващите деца

64 000 лева заделя Община Горна Оряховица за дофинансиране на училищата с малко ученици до края на годината. Предложението бе одобрено на извънредна сесия на Общинския съвет в навечерието на новата учебна година.

Обсъждането на училищната мрежа отново се превърна в арена на спорове – трябва, или не трябва да се крепят малките училища по селата.

Не става дума за обучение на деца, а за гласоподаватели, обобщи Йорданка Кушева, която е един от малкото застъпници на идеята, че училища, в които учениците не могат да прескочат прага на двойката на НВО са безпредметни и дори вредни. Най-големият радетел на реформи в мрежата Иван Момъков беше категоричен, че следващата пролет отново ще предложи малките училища да станат филиали на градските, а по селата да остане само начален етап на обучение.

Въпросът не е в парите, които отделя Общината. С това са съгласни всички. Става дума за това, че децата намаляват с всяка година, а качеството на образование в малките училища пада.

Когато в една паралелка има двама или трима ученици, колкото и да не са природно надарени, те би трябвало да постигнат някакъв успех, поне с малко да минат двойката, казват тези, които не смятат за нормално да съществува училище със 17 ученика и 7 учители.

Никак не е толкова просто. Работим с деца, които идват в училище без да разбират и говорят български език, а програмите въобще не правят разлика между тях и децата в града, които нямат този проблем, контрира директорката на училището в Писарево Искрена Станчева.

Именно училището в Писарево е най-проблемно тази година. То има 17 ученици в 3 слети паралелки, като в слетите VI и VII клас са двама ученика. Само петокласниците, които са 5, ще учат самостоятелно. В селото има 12 деца от набора, който трябва да започне първи клас, но само 2 от тях са записани. Родителите на другите си търсят препитание в чужбина и вземат децата си, уточнява Станчева.

В Драганово ситуацията също става трагична в последните години. Най-голямото училище извън общинския център, където учеха над 250 деца допреди няколко години, вече се е свило до 49 ученици – също в три слети паралелки и самостоятелно са само 7 седмокласници.

За тези две училища комисията по образование предложи да се откаже дофинансиране. Но в крайна сметка съветниците решиха, че това няма да реши проблема в този момент, само ще го направи още по-сложен.

Трябва да се дофинансират още ОУ „Елин Пелин” в Първомайци, където тази година за първи път ще се наложи сливане на паралелки, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище и ОУ „Васил Левски” във Върбица.

Паралелки под минимума ще има и в други училища, но се дофинансират само тези, в които общия брой на ученици е под 80.

Иначе и в Долна Оряховица всички класове са с недостиг на ученици и то най-много не стигат в долните класове, което е плашещо, ако се окаже тенденция. Там обаче няма сливане на паралелки и резултатите на училището са високи на всички външни оценявания.

По едно-две деца не достигат и в градските училища, но засега това не е съществен проблем. Въпреки че и те вероятно ще усетят демографската криза до няколко години.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
училища Горна Оряховица дофинансиране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати