Вторник, 29 Nov 2022
            
Елена Общество

Хиляди се събраха край паметника на Вълчан войвода в Раювци

  30.08.2022 12:54
Хиляди се събраха край паметника на Вълчан войвода в Раювци

Седем години от възстановената традиция за събора в с. Раювци в местността Вълча поляна и 20 години от обновяването на Мемориалния комплекс „Вълчан войвода“ от фондация „Звезди под звездите“ се честваха тази година на 28 август. Фондацията има за цел запазване обичаите и традициите на българския народ, както и събиране, съхраняване, разпространяване на знания за традиционната култура, история, етнография и фолклор.

Мащабното събитие на Вълчова поляна в близост до единствения паметник на Вълчан войвода у нас събра хиляди хора, дошли от близо и далеч, за да се докоснат до атмосферата и духа на това родолюбиво място.

Организаторите бяха подготвили богата програма, която развълнува млади и стари – плеяда от известни изпълнители, танци и кръшни хора се виха до късните часове на августовската вечер.

Във фестивала за поредна година взеха участие децата от Tанцова формация „Балканджийче“ към НЧ „Напредък - Елена - 1863“ с ръководител г-жа Йорданка Грънчарова. Те изпълниха емоционална програма с песни и танци, лъчезарната Цветелина Иванова рецитира стихотворение за град Елена, а за финал завършиха с композицията на песента „Българско дете“, която развълнува публиката и дори просълзи водещата.

В своя урок по родолюбие на откриването на събора д-р Йордан Минчев изтъкна: „колко важно е значението на това сакрално място и как параклисът „Св. Петка Търновска“, българският „Стоунхендж“ и паметникът на Вълчан войвода, са превърнати в трите топоса на селото, подобно на извора, хармана и храма в миналото. Вълчан войвода не е само във българския фолклор и легендите - повечето изследователи го припознават като съществуваща, реална историческа личност.

Единствено той, заедно с Карпош войвода, се издигат на едно по-високо ниво не само като хайдути - те създават и планове и за Освобождението на България по време на Руско-турските войни през XIX век: 1806 – 1812 и 1828 – 1829 г.

Те изпращат делегати, които водят преговори с руските генерали и императора. Тяхната цел не е личната изгода, а да могат да използват натрупаното богатство за Освобождението на народа си.”

В днешни дни юначният българин е събирателен символ на свободата и на независимия български дух, а съборът в село Раювци е място, обединяващо всички родолюбиви българи.


Ключови думи
Вълчан войвода
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати