Неделя, 27 Nov 2022
            
Други Елена

Национален скаутски лагер се провежда в Раювци

  28.08.2022 16:49
Национален скаутски лагер се провежда в Раювци

Петдневен национален скаутски лагер се провежда в село Раювци в Еленския Балкан. Над 60 са участниците в него от седем скаутски клуба от страната - Русе, Варна, Плевен, Елена, Монтана, Смолян, като учениците са на възраст от 12 до 18 години. Домакин на лагера е скаутски клуб "Острец" - Елена с ръководител Даниела Кънчева.

През петте дни младите скаути разпънаха палатков лагер в близост до комплекса "Вълчан войвода" в планинското селце, направиха дървено-въжена конструкция, която осигурява комфорт и удобства на лагера, пред лагерния огън с ритуал бяха приети и нови членове на организациите. Скаутите участваха в игра в Елена за градско ориентиране, при която се запознаха с културно-исторически забележителности на града, получиха начални базови знания по астрономия от Иво Джокин, наблюдаваха звездите през телескоп, направиха слънчев часовник и изработиха сами дървени совалки.

За младите скаути вчера се проведе обучение на тема "Как да оцелеем в дивата природа и при екстремни условия", с въпросници и ролеви игри. Делян Илиев, книгоиздател, представи наръчниците "Как да оцеляваме при всякакви условия, навсякъде". Всички деца попълниха специализирани въпросници на различни теми, с верни и подвеждащи отговори. Сред въпросите бяха: как да се предпазим от торнадо и ураган, какъв материал е нужен за запалване на огън, ако не разполагаме със запалителни вещества, кои насекоми и гъби са ядливи, кои влечуги и инсекти са опасни, как да използваме добита животинска мазнина, в кои водоеми водата е опасна или негодна за пиене, как да предпазим тялото си от дехидратация, как действаме при ухапване от змия, как да реагираме на агресивен нападател, как да се държим, ако срещнем мечка в гората и др. Безспорен победител се оказа 18-годишната Десислава Стефанова от Варна, която спечели максималните 36 точки, следвана от Калоян и Николай, които си разделиха второто място с по 32 точки. На трето място, с по 31 точки се класираха Никол Чолакова, Траяна Ачева, Стефан Велинов, Момчил Кулев, Венцислав Иванов. Четирима млади скаути пък спечелиха състезанието за най-скоростно завързване на морски възел - до 30 секунди.

Всички с отлични резултати получиха награди. На скаутите бяха представени и различни уреди и аксесоари, полезни при екипировка в природата - компаси, бинокли, комплекти с ножчета и инструменти, фенерчета и др.

Днес по програма предстои ориентиране в горски местности и запознаване с местната флора и фауна в Еленския Балкан.

 


Ключови думи
Раювци скаутски лагер
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати