Понеделник, 21 Nov 2022
            
Горна Оряховица Общество

Учредиха Почетен знак на Долна Оряховица, Аврам Агов е първият му носител

  22.08.2022 13:27
Учредиха Почетен знак на Долна Оряховица, Аврам Агов е първият му носител

Кметството Долна Оряховица учредява Почетен знак, който ще се връчва на изявени долнооряховчани, допринесли за популяризирането и доброто име на града. Първият носител на Почетния знак на Долна Оряховица е Аврам Агов.

Аврам Агов е роден в Долна Оряховица през 1964 г. До седми клас учи в местното училище "Св. св. Кирил и Методий" и през 1981 г. завършва ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Велико Търново. Той се дипломира в Софийския университет "Св. Климент Охридски", философия с втора специалност история, през 1988 г. Работи като научен сътрудник в новосформирания Център за изследване на демокрацията в София през 1990-1991.

През 1991 г. започва изучаване на Източна Азия чрез едногодишна специализация в Колумбийския Университет в Ню Йорк (като гостуващ изследовател) чрез стипендия на фондация "Фулбрайт" и магистратура в Харвардския Университет (1994 г.). От 1994 до 2002 г. живее в Република Корея, където първо завършва езикова програма в Университета Йонсе в Сеул и шест години работи като мениджър в Самсунг Електроникс. През 2001 г. кметството на Сеул го удостоява със званието "Почетен гражданин на Сеул" за принос в развитието на българо-корейските отношения.

През 2002 г. Агов продължава с академичната си кариера, като започва докторантура по история на Корея и Източна Азия в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Бил е на специализация (езикова) в Шанхай, Китай (2010-2012) и постдокторска специализация в Харвард (2012-2013). През 2014 г. започва работа като редовен преподавател по история на Азия в Колеж Лангара във Ванкувър като същевременно преподава и в Университета на Британска Колумбия. Издал е две книги на български език за Корея - "Страната на утринната свежест: разказ за Южна Корея" и "Самсунг или пътят на трите звезди".

Отличието си Аврам Агов получи от кмета на Долна Оряховица Йордан Байчев./ сн. Кметство Долна Оряховица


Ключови думи
Аврам Агов Почетен знак на Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати