Петък, 11 Nov 2022
            
Горна Оряховица Култура

Групата за изворен фолклор и трио „Чичопей“ от Първомайци спечелиха сребърен и бронзов медал от събора в Копривщица

  12.08.2022 11:46
Групата за изворен фолклор и трио „Чичопей“ от Първомайци спечелиха сребърен и бронзов медал от събора в Копривщица

Групата за изворен фолклор и трио „Чичопей“ към НЧ „Иван Вазов-1893“ - Първомайци бяха единствените представители на община Горна Оряховица в ХХII Национален събор на народното творчество в Копривщица. Ръководител на съставите е Веселина Кожухарова, а съпроводът е на Венцислав Величков – кавал и Стефан Митев – тъпан.

Групата за изворен фолклор спечели с песните „Закичила Тота“ и „Аз нали ти рекох“ сребърен медал на събора, а трио „Чичопей“ заслужи бронзов медал с песните „Мама е чула“ и „Мър мамо“.

След трудните години на пандемията и твърде краткия срок за подготовка истинско постижение е на самодейките от читалището в Първомайци да се съберат, да репетират и да изпълнят изискванията на Областна управа Велико Търново за Регионалния етап на XXII Национален събор на народното творчество в Копривщица. За един месец след оповестяване на регламента съставите трябваше да направят записи на своите изпълнения и да ги предоставят на областната управа за селекция и класиране. Това бе огромно изпитание за участниците и техните ръководители и корепетитори. Избор на репертоар, подготовка на носиите, изработване на видеоклипове и много репетиции. Настоятелството при НЧ „Иван Вазов-1893“, село Първомайци благодари на всички участници за максималната мобилизация и отличното представяне. Ръководителката на Групата за изворен фолклор Веселина Кожухарова е и певица в групата, до нея застават певиците Атанаска Горидкова, Милка Стефанова, Пенка Миленкова, Теодора Миновска, Стилянка Янкова, Пенка Станчева, Йорданка Тодоракева, Димитринка Йосифова, Пенка Янкова. Участници в трио „Чичопей“ са Божидара Алексиева, Костадин Пенчев и Илина Цветанова.

Последва подготовка за самия събор. Най-малките участници от трио „Чичопей“ за първи път стъпиха на престижната сцена на копривщенския събор. Многобройни са техните награди, но медалът от Копривщица има висока стойност и е награда за дългите години на участие в ДВГ „Чичопей“.

Настоятелството на НЧ „Иван Вазов-1893“, село Първомайци благодари на председателя на НЧ „Жар-2002“, град Казанлък Тодорка Петкова за съдействието в намиране на място за нощуване на самодейците. Поради закъснение в изработване на програмата за Копривщица от страна на МК, в радиус от 100 км на Копривщица, места за спане нямаше, единствено се предлагаха палатки, но това е доста неудобно. Танцовите състави на читалището в Първомайци редовно участват в два от фестивалите на читалището в Казанлък и тези добри връзки станаха основа за добро сътрудничество.

Пътуването до Копривщица винаги е предизвикателство поради по-голямото разстояние от Горна Оряховица. С промяната на икономическата обстановка в страната цената на горивото и транспортните услуги се повиши. Ето защо подадената ръка за помощ, която НЧ „Иван Вазов-1893“, село Първомайци получи, има висока стойност. По-голямата част от разходите за спане и храна читалището намери начин само да плати, самодейците също вложиха средства в изхранването, но пътуването изцяло бе платено от зам. областния управител Огнян Стоянов. Той направи жеста в лично качество, а и не за първи път помага на читалището в Първомайци.

Жестът е израз на уважение и преклонение пред всеотдайния труд на самодейците, които доброволно и без заплащане години наред със своя труд, талант и творчество разнасят славата на Първомайци и на община Горна Оряховица на престижни фестивали и конкурси. Председателят на Настоятелството Мария Велева благодари на Огнян Стоянов за подкрепата, а Веселина Кожухарова му подари две свои книги.


Ключови думи
НЧ "Иван Вазов" Първомайци Копривщица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати