Неделя, 30 Oct 2022
            
Горна Оряховица Светски

Горнооряховската банда Steel Rider се връща на сцената, подгрявайки големи имена на метъла

  30.07.2022 10:56
Горнооряховската банда Steel Rider се връща на сцената, подгрявайки големи имена на метъла

Горнооряховската метъл банда Steel Rider се връща на сцената след много дълга пауза и го прави оглушително на концерти с големи имена на рока.

Групата е създадена през 2014 г. от горнооряховски момчета - Пламен Николаев, Николай Атанасов, Зоран Александров, Стефан Петков. Започват с много хъс, но на следващата година китаристът им Николай заминава за Дания и групата се разпада. Следва една много дълга пауза, докато в началото на 2022 г. Steel Rider се връща на сцената и то доста бурно. До голяма степен катализатор за този ренесанс е Виктор Ангелов, който е работил с няколко горнооряховски банди. Последната му група Vicious Angels е в застой заради различни ангажименти на музикантите, така че Виктор започва съвместни проекти с момчетата от Steel Rider и така ги стимулира да се покажат отново пред публика.

Идеята да се съберат отново се родила в началото на годината. Първо с Виктор започнали работа Пламен Николаев на бас китара и Стефан Петков на барабани. После извикали за втори китарист Дилян Дамянов, а вокалистът Зоран Александров се присъединил малко по-късно. Николай Атанасов помага от Дания с идеи за авторска музика, а когато се прибира в България, се включва и в участията на групата.

Още в края на януари Steel Rider имали своя репертоар, а заедно с Vicious Angels направили първа изява в кафе-бар „Инфинити” в Горна Оряховица. Последвали ангажименти в рок клубове във Велико Търново и в къщата за гости на Рей Холмс в село Димча. В края на април дошъл и първият голям концерт – били подгряваща група на Великденското издание на фестивала „Япара” в Опанец, Плевенско, където хедлайнери били супергрупата на Алесандро дел Векио  Edge Of Forever и популярните унгарци от Hollywood Rosе, които правят трибют на Guns and Roses.

Плевенското село, което се очертава като метъл столица на България в последните две години, организира и подобаващо посрещане на Джулая тази година. В главната роля бяха китаристът на Bonfire Франк Пане и съпругата му Лидия с тяхната нова група Six string tales – създадена специално за участие в подобни фестивали. И отново горнооряховчани от Steel Rider са подгряваща група и то точно преди на сцената да излязат големите звезди.

Ударното начало на годината и многобройните ангажименти дават заряд на момчетата и те работят много здраво за обогатяване на репертоара със свои парчета. Когато възстановили концертната си дейност, заложили предимно на кавъри на „Judas Priest”, „Accept”, „Metallica”, „Iron Maiden”, „Manowar“, Ronnie James Dio. Имали и авторски парчета, но сега искат да вкарат повече своя музика в концертите си и наистина работят много. Терен за репетиции им предоставя НЧ „Напредък 1869” и там се събират във всеки удобен момент. Свободното време не е много, защото всички съчетават страстта към музиката с работа и други ангажименти.

Виктор, който е своеобразен медиатор между различни горнооряховски метъл групи и дори между поколения в музиката е студент по право и в същото време е технически организатор в „Каси Темпра Пак”.

Пламен Николаев е треньор по таекуондо в клуб „Инвикта” и си търси работа като учител по физическо възпитание.

Дилян е програмист, Стефан е таксиметров шофьор, а Зоран работи в кол център.

Николай работи в болница в Дания, където пренася оборудване и апаратура.

Всички са много различни, но засега са обединени от музиката и амбицията да докажат, че са добри. Сред близките им ангажименти е фестивалът „Страж рок”на 14 август - в навечерието на празника на Стражица, както и задължително участие на „Япара” през септември, където в главната роля се очакват метъл кралицата Доро Пеш и бившият басист на „Whitesnake” Марко Мендоза. След това ще дойдат клубните изяви във Велико Търново и заедно с това повече работа за създаването на нови авторски парчета.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Steel Rider
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати