Сряда, 26 Oct 2022
            
Други Лясковец

Бронзови отличия за два лясковски колектива от събора в Априлци

  27.07.2022 09:28
Бронзови отличия за два лясковски колектива от събора в Априлци

Козаревският фолклорен клуб „Хей-брей“ и лясковската Певческа група „Росна китка“ участваха в един от най-големите фолклорни събори в страната и спечелиха трета награда за изпълненията си. Тази година за двадесети пореден път, спазвайки традицията, Национален фолклорен събор „Искри от миналото“ се проведе в края на месец юли в град Априлци. Форумът е престижен и се организира от Народно читалище „Светлина“ и Община Априлци, като в него се включват състави от цялата страна.

В два поредни дни участие записаха фолклорни състави за песни и танци, ансамбли, групи за народни обичаи, индивидуални изпълнители и клубове за народни хора - около 120 самодейни колективи с над 1700 участници.

Танцов клуб „Хей-брей“, с художествен ръководител Ивайло Добрев представи достойно община Лясковец, село Козаревец и местното читалище „Земеделец-1899“, към което развива своята дейност. Отлично се представиха и певиците от пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка“ в Лясковец, с художествен ръководител Румянка Маркова.

В конкуренцията на участници от Силистренска, Габровска, Русенска, Великотърновска, Ловешка, Плевенска и много други области, в своите раздели за певческо и танцово изкуство лясковските самодейни колективи успяха да завоюват бронзови медали, подкрепени с Дипломи за представянето им.

Журито, с председател фолклористът Юлия Цанкова, даде своята висока оценка за изпълненията им на автентичните хора „Къч бурма“ и „На пръта“ и песните от нашата фолклорна област – „Пита ли, моме вашите“ и „Мари, моме, хубава“.


Ключови думи
Хей-брей
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати