Четвъртък, 27 Oct 2022
            
Велико Търново Светски

Българска банда, свирила на една сцена със Saxon, Kreator и Queensryche, с концерт в НВУ „Васил Левски“

  25.07.2022 10:11
Българска банда, свирила на една сцена със Saxon, Kreator и Queensryche, с концерт в НВУ „Васил Левски“

Популярната българска група RAMPART направи концерт специално за курсантите на Националния военен университет „Васил Левски“. Музикантите, които също като Sabaton, гостували по-рано същия ден в НВУ, са посветили творчеството си на историческата тематика, представиха парчета от последния си албум „WWII: Memories for the Future“, посветен на малко известни исторически факти от Втората световна война. Концертът е част от програмата, с която Военният университет чества 20 години от създаването си.

„Този наш албум доста се позабави, работихме го бавно и много внимателно, защото старателно проучвахме историческите извори. Когато решихме, че тематиката ще бъде малко известни факти от Втората световна война, четохме, работихме с консултант, който ни помогна с текстовете и тяхната интерпретация. За нас беше важно посланията да са точни и балансирани, защото Втората световна война е всъщност войната, която полага основите на конфликтите, на които и ние сме свидетели“, коментира Мария Дойчинова, вокалист на групата.

Тя призна, че вдъхновители на RAMPART са пауър метъл легендите от Sabaton, с които българските музиканти са успели да се срещнат. „Беше много вълнуващо преживяване, защото успяхме да им дадем нашия албум за Втората световна война. И заради тази среща днес, но най-вече заради шанса да пеем пред такава специална публика, ние сме изключително благодарни на бригаден генерал Иван Маламов за поканата. Пели сме къде ли не из Европа, гордеем се с участието си в престижния WACKEN OPEN AIR, където направихме специално шоу през 2017, но за първи път пеем пред курсанти“, не скри вълнението си Мария.

Тя и нейните колеги пожелаха успех на курсантите. На випускниците - да имат своето незабравимо производство в събота и след това да се развиват и да не спират да се чувстват горди от това, че са избрали да служат в редиците на Българската армия, защото именно Българската армия е бъдещето на държавността.

RAMPART съществува от 2006 г., като през състава й са преминали множество достойни музиканти, дали принос за българския рок бастион. Настоящите членове на бандата са Мария Славейкова (вокали), Явор Деспотов (китара, бек вокали), Ивайло Цацов (китара), Любомир Боев (китара), Виктор Георгиев (бас, бек вокали) и Асен Стоянов (барабани). Групата има зад гърба си пет дългосвирещи албума и два мини-диска.

RAMPART са първата българска група, свирила в легендарния за рока клуб „Dynamo” в Айндховен, Холандия. В началото на 2016 г. бандата е част от турнето „Back to the Roots” на UDO DIRKSCHNEIDER със специални гости ANVIL. Участията са в Дания и Швеция. През 2018 RAMPART отново са на турне с ANVIL в Холандия. RAMPART излизат на една сцена със световноизвестни групи, част от които са SAXON, KREATOR, QUEENSRYCHE, FLOTSAM AND JETSAM, ANVIL, SCANNER, ROSS THE BOSS, UDO DIRKSCHNEIDER, BLAZE BAYLEY, ARKONA, SUSPERIA, WITCHBURNER и много други.

Снимки НВУ - курсант Ивана Гиздова


Ключови думи
RAMPART
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати