Неделя, 23 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Панайот Димитров – Понката реди изложба във Велико Търново

  24.07.2022 14:01
Панайот Димитров – Понката реди изложба във Велико Търново

След близо 25 г., скулпторът Панайот Димитров – Понката ще нареди изложба във Велико Търново. Домакин на събитието ще бъде Хан „Хаджи Николи“ на Самоводската чаршия. Дата е 2 август, а откриването е насрочено за 18 ч.

Панайот Димитров - Понката е роден на 29 юли 1934 г. в Сливен. През 1958 г. завършва Художествената академия в София, специалност „Скулптура“ при доцент Михаил Кац. До 1965 г. живее и твори в Бургас като художник към Областно пристанищно управление, после е учител по рисуване в „Учителски институт“ - Бургас.
От 1965 г. е във Велико Търново като преподавател по скулптура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ до 1978. Впоследствие е назначен към Община Велико Търново като художник, по-късно преминава на свободна практика.
Автор на много паметници в страната, както и на паркова и надгробна скулптура.
Понката има изложби на малка пластика в Италия, Гърция, участник е в множество изложби в страната и чужбина.
Има творби в държавни галерии и музеи, в частни сбирки и колекции в Италия, Германия, Австрия, САЩ, Русия, Словакия, Япония и др. Участник е в симпозиуми за камък и дърво (България, Словакия). Работи предимно с камък (мрамор, андезит, базалт, риолит, пясъчник), с дърво (орех, бряст, круша, абанос, абора, кото, махагон и др.).
Носител е на шест национални награди по скулптура, златен медал от VI Българско изложение за АРТ иновации, на Наградата на Велико Търново. Награден е с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен. Член е на Римската академия за модерно изкуство.
Сега живее и твори във Велико Търново./ сн. архив RegNews


Ключови думи
Понката Хан Хаджи Николи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати