Неделя, 16 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

БЧК и „Хюманита“ поставиха контейнери за събиране на текстилни изделия във Велико Търново

  17.07.2022 11:24
БЧК и „Хюманита“ поставиха контейнери за събиране на текстилни изделия във Велико Търново

Велико Търново, Габрово и Севлиево вече са в семейството на градовете със специализирани контейнери за разделно събиране и дарение на дрехи и друг текстил от домакинствата, по мащабна национална инициатива на „Хюманита“ и Български червен кръст. Контейнерите са разположени край обекти на Билла, Кауфланд, Метро, ОМВ и CBA, като за Велико Търново точните локации са CBA - ул. Магистрална 17, Търговски парк, ОМВ - ул. Магистрална 6, CBA - Чолаковци, ул. Райна Княгиня 2, Метро - бул. България 78, Кауфланд - бул. Краков 2B, СBA - Пазара бул. България 1.

В контейнерите могат да бъдат предавани следните чисти и годни за употреба текстилни продукти: дрехи и аксесоари към тях; чанти и колани; кърпи и хавлии; покривки и завеси; други текстилни продукти, но не могат текстилни отпадъци; замърсени текстилни продукти; юргани, килими, възглавници; стъкло; пластмаса.

Благодарение на разделното събиране на текстил в контейнерите, обозначени със знака на БЧК, успяваме да съхраним текстилните изделия с ценните природни суровини и труд, вложени в тях, и да ги използваме отново, постигайки значими екологични, социални и хуманитарни ползи. За целта текстилните изделия минават първо през фабрики за ръчно сортиране на всеки един артикул, след което оснoвната част от годния за употреба по първоначално предазначение текстил се връща обратно в икономиката и с нея се осигурява достъп до облекло и домашен текстил за хиляди хора в страни от Третия свят, където населението трудно може да си позволи закупуване на нови текстилни изделия.

С друга част се поддържа кризисен резерв към Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК.
За всеки разделно събран килограм се генерира парично дарение за Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК.
Негодният за директна употреба, но незамърсен текстил се транспортира към фабрики, за да се рециклира в други продукти, като например изолационни вати, тапицерии, настилки, пълнежи за матраци, почистващи кърпи, нишки и прежди за нови текстилни изделия и мн.др. Такъв текстил не трябва да се предава в контейнерите обозначени със знака на БЧК.

Негодният за директна употреба и замърсен текстил може да се транспортира единствено към заводи и инсталации за изгаряне или да бъде депониран. Такъв текстил не трябва да се предава в контейнерите обозначени със знака на БЧК.
Благодарим Ви за Вашата съпричастност и добър пример, посочват инициаторите.


Ключови думи
БЧК Хюманита
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати