Събота, 15 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Деца от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица облякоха тоги и възстановиха създаването на древен римски град

  16.07.2022 13:57
Деца от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица облякоха тоги и възстановиха създаването на древен римски град

Как е бил основаван древен римски град разказаха в Никополис ад Иструм децата от 4.а клас на ОУ ``Св. св. Кирил и Методий`` в Горна Оряховица. Възстановката бе и първата атракция от провеждания днес край с. Никюп античен фестивал ``Нике – играта и победата``. С постановката учениците представят историята на писмото на императорите Семптимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм и още моменти от древното минало на селището.

На 30 май 2019 г. децата и тяхната класна Цветанка Найденова са на екскурзия в Никополис ад Иструм. На момчетата и момичетата толкова им харесва мястото и неговата история, че поискали да дойдат пак. Нещо повече – пак по желание на учениците започват да работят по проектна задача, също свързана с древния град. В резултат се ражда възстановката, която днес бе показана на фестивала.

Основаването на древен римски град е бил важен и наситен със сложна символика ритуал. Този ритуал се базирал върху стара етруска традиция и представлявал специален церемониал, изпълняван от свещенослужител и проницател, който търсел в небесата знаци къде да се разположи главният храм. Храмът е символичният образ на небесния свод. След това вол или бик изоравал първата бразда. Браздата определяла свещената граница на новия град, където да се построят градските стени. Когато проницателят изберял подходящото място, забивал жезъла си и така то ставало свещения център на селището, точка 0, от която да започне разчертаването на бъдещия град.

Ориентацията била спрямо звездите и посоките на света. Посоката север-юг била най-важната координатна ос и създавала направлението на главната улица. Останки от главна улица са сравнително добре запазени и в Никополис ад Иструм. Спрямо главната улица се установявала и втората координатна ос – изток-запад. В Никополис ад Иструм е частично разкрита през 2016 г.

Двете главни улици създавали цялостното градоустройствено решение на всяко римско селище.  

Предложението на децата да направят възстановка на събития като това среща безусловната подкрепа на ръководството на училището в лицето на директора Маргарита Атанасова.

Децата и г-жа Найденова дойдоха при мен с една напълно разработена идея, която нямаше как да не подкрепя. Все пак става въпрос за огромен труд – на децата, на тяхната класна, на родителите, от който се роди възстановката, разказа Маргарита Атанасова.

Директорът организира среща с кмета на Никюп Йорданка Атанасова, която веднага също взима присърце ентусиазма на учениците. Така на 14 май - като заключително събитие от програмата за патронния празник на ОУ ``Св. св. Кирил и Методий``, сред останките от Никополис ад Иструм е премиерата на възстановката. Кръщават я ``Всяко време е наше`, а още същия ден младите актьори получават покана за участие в тазгодишното издание на фестивала ``Нике – играта и победата``.

Цветанка Найденова прецизира информацията, като за разработването на сценария използва трудовете на двама археолози, посветили се на проучването на Никополис ад Иструм – доц. Павлина Владкова и д-р Иван Църов. Днес и двамата учени видяха детския прочит на своята  дългогодишна работа. 

Текстовете са трудни, но децата не се отказват. В продължение на година те разучават и репетират, за да изпипат максимално нещата. Макар че от новата учебна година Цветанка Найденова няма да е вече техен класен, възстановката си остава запазена марка на паралелката. Ако решат спектакълът да бъде показван и другаде занапред, на сцената ще се събере същият екип – момчетата и момичетата от току-що завършилите 4.а и тяхната класна Цветанка Найденова.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ОУ „Св. св. Кирил и Методий“
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати