Вторник, 18 Oct 2022
            
Златарица Общество Сухиндол

В Сухиндол и Златарица ще тестват модел за административно облекчаване на гражданите

  14.07.2022 15:22
В Сухиндол и Златарица ще тестват модел за административно облекчаване на гражданите

Сухиндол и Златарица ще бъдат пилотните общини от Великотърновска област, където местните администрации ще приложат нов, облекчен модел за обслужване на гражданите. Това стана ясно след работна среща в Областна администрация, на която присъстваха експерти от десетте кметства в региона. Те коментираха бъдещото споразумение между общинските и областната администрации, което се отнася за услугата издаване на удостоверения за акт за държавна собственост на имот за случаите, в които няма влязла в сила кадастрална карта.

На срещата беше решено да се създаде регламент за приемане на документи в Центровете за административно обслужване за тази услуга, когато тя е заявена като обикновена, т.е. това не касае гражданите с електрони подписи. Експертите от общинските и областната администрации се договориха служебният обмен на информация да се извършва до два работни дни след поискване на услугата. Моделът първо ще се тества в общините Сухиндол и Златарица, а после ще се внедри и в останалите кметства. Той ще бъде представен и на Националното сдружение на общините и ще се търси възможност да се разгърне като комплексна административна услуга.

Целта е гражданите да бъдат облекчени, като подават заявление за обслужване на място в съответната община, без да е нужно да посещават Центъра в Областната администрация.

Предстои и подписване на споразумение между областния управител и кметовете на общини.


Ключови думи
документи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати