Вторник, 18 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

МРРБ финансира ремонт на 6 общински пътя в Горнооряховско за близо 10 милиона лева, водният проект на Драганово отпадна

  12.07.2022 09:06
МРРБ финансира ремонт на 6 общински пътя в Горнооряховско за близо 10 милиона лева, водният проект на Драганово отпадна

Шест отсечки от четвъртокласната пътна мрежа в Горнооряховска община са включени в списъка на Министерството на регионално развитие и благоустройство за финансиране на общински ремонти на пътната и ВиК мрежа. Шестте общински пътя са с обща дължина над 21 километра и стойността на ремонта е близо 10 милиона лева. За пътищата има разрешително за строеж, както и избран изпълнител. Общината има рамково споразумение с „Пътни строежи – Велико Търново” АД за ремонт на пътища при осигуряване на финансиране. Готовността за бързо осъществяване на проектите е един от основните критерии, по които са избирани обектите, включени в списъка на МРРБ. След набирането на общинските предложения, Министерството нае фирма, която да направи оценка за готовността из за изпълнение и след това бе направен окончателния списък в двата си раздела – за пътища и за ВиК.

Одобрените пътища свързват най-отдалечените селища в общината - Паисий, Стрелец, Горски долен и Горски Горен Тръмбеш, като са и връзка със съседните общини - Великотърновска чрез пътя Крушето - Никюп и Стражица и Полски Тръмбеш чрез пътя Камен - Петко Каравелово в рамките в Горнооряховска община.

Община Горна Оряховица кандидатства и за сектора ВиК, но проектът за Драганово не намери място сред одобрението. За него няма разрешително да строеж и стартирана процедура за избор на изпълнител. Самият проект също е твърде стар (правен е в мандата на Йордан Михтиев), така че няма как да се работи по него без сериозна преработка.

Списъкът с обекти и доклада на министър Гроздан Караджов е внесен в Министерския съвет, който трябва да го разгледа тази седмица.

Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се осигурят за общински ВиК и пътни обекти.

Финансирането е разделено по равно между ВиК и пътните обекти. Интересът на общините показа огромна необходимост от инвестиции в двата сектора. Местните администрации подадоха 1007 проекта за ВиК обекти на стойност близо 1 млрд. и 800 млн. лв. Общинските пътища, за които се иска финансиране, са 421 за над 1 млрд. и 330 млн. лв.

Обектите са класирани на базата на критерии, сред които са валидно разрешение за строеж, сключен договор с изпълнител, значимостта на инвестицията.


Ключови думи
ремонт пътища община Горна Оряховица МРРБ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати