Петък, 07 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горна Оряховица се присъедини към Световния пробег за мир

  08.07.2022 10:44
Горна Оряховица се присъедини към Световния пробег за мир

Част от Световния пробег за мир стана днес Горна Оряховица. Градът бе включен в маршрута на инициативата, проведена за първи път през 1987 г. За тези 35 г. щафетата, която призовава към мир, е изминала над 600 хил. км, които се равняват на 15 обиколки на Земята.

Пламтящият факел на мира през 2022 г. ще премине през повече от 30 населени места из цяла България. В началото на град Горна Оряховица факелът бе посрещнат от спортисти от Лекоатлетически клуб „Локомотив 55“, Хандбален клуб „Локомотив“, Общински футболен клуб „Локомотив“ и Клуб по ориентиране „Браун тим“. Томи Димитров – национален шампион за момчета под 16 години за 2018 г., вицешампион на 400 метра в зала за юноши младша възраст през 2020 г. и настоящ вицешампион на 800 метра в зала на национален шампионат за юноши старша възраст под 20 години, прие факела на мира и го предаде на Григор Минков - зам.-кмет на Община Горна Оряховица.

Бегачите бяха посрещнати по стара българска традиция – с хляб и сол.

За мен и за жителите на града е чест да ви приветстваме с добре доши. Благодарим ви, че включихте Горна Оряховица в маршрута си. Щастливи сме да посрещнем факела, носещ послание за мир по целия свят. Днес това послание е много важно. Радвам се, че частица от пламъка ще остане тук, при нас, и нека огънят в сърцата ни никога не изгасва, обърна се към маратонците зам.-кметът Григор Минков.

Благодарности за топлото посрещане изказа Садананд Маги – един от координаторите на Пробега за Европа. Координатор за България е Андрей Стефанов.

За нас е чест да ни посрещнете по традиционно български начин. Традициите символизират мира. Пробегът е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой. Досега сме бягали през над 150 страни, милиони хора са държали този факел. През цялото това време открихме, че има повече неща, които обединяват човечеството, отколкото такива, които го разделят. Това е и посланието на Пробега – че ние сме братя и сестри в световното семейство. Тази година бягаме разстоянието по дължината на Дунав. Предаваме факела не само от ръка на ръка, но и от сърце на сърце. Всеки, който го е приел, е вложил собствената си молитва за мир, сподели Садананд Маги,

минути преди да бъдат поздравени с танц от балерините от Балет „Грация“ с художествен ръководител Соня Георгиева.

Домакини и гости заедно засадиха Дърво на мира, символ на живот, вдъхновение и творчество, на света под земята, света на повърхността, света на небето.  

Всеки ден основната група от Пробега на мира преминава около 100 км. Тя е с международно участие – днес в Горна Оряховица имаше бегачи от Полша, Латвия, Румъния, Сърбия, Франция, Австрия, Германия, Украйна, Хърватия, Ирландия и, разбира се, от България. Всички те поздравиха домакините си с химна на Пробега на мира, композиран от Шри Чинмой.

Шри Чинмой е международно признат философ, художник, поет и спортист, посветил живота си на идеалите за световен мир и единство. Той дава началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури с идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

Мнозина споделят, че бягането с Факела на мира е неповторимо преживяване. То подчертава важността на стремежа към мир и пробужда усещането за мира като динамична, изпълваща и постижима реалност.

„Мирът не означава отсъствие на война. Мирът означава присъствие на любов, хармония, удовлетворение и единство. Мирът разкрива пълното великолепие на човешкия живот“, са думи на Чинмой, починал през 2007 г.

След спирката си в Горна Оряховица, Световният пробег за мир се отправи към Полски Тръмбеш.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Пробег на мира
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати