Вторник, 04 Oct 2022
            
Горна Оряховица Култура

ФГ „Герана“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Горна Оряховица изпраща успешен сезон

  05.07.2022 16:50
ФГ „Герана“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Горна Оряховица изпраща успешен сезон

Успешен сезон изпраща Фолклорна група „Герана“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) в Горна Оряховица. През изминалите месеци възпитаниците на вокалния педагог Гергана Пашова не спираха на популяризират българските народни песни, да трупат сценичен опит, но и да печелят награди.

Най-пресните от тях са от II Национален конкурс за изпълнители на български фолклор – народно пеене „Неранза“, проведен в Горна Оряховица. В конкуренцията на множество таланти от цялата страна в I възрастова група ФГ „Герана“ е с поощрителна награда.

При индивидуалните изпълнители във II възрастова група диплом и втора награда бяха присъдени на Елица Караиванова,

а диплом и трета награда – на Моника Милатова.

Изпълненията оценяваше жури с председател Красимир Кондов – композитор и диригент, главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл „Иван Велев” – Плевен .

Броени дни по-рано – на 24 и 25 юни, в Пордим бе проведено пилотното издание на  Националния фолклорен конкурс „От извора на Севера“. Конкурсът, организатор на който е северняшката народна певица Полина Порумова, събра над 650 участници, групи и индивидуални изпълнители. Сред тях се откроиха децата от ФГ „Герана“ към горнооряховския ЦПЛР Виктория Любенова и Моника Милатова.

Двете спечелиха дипломи и втори награди.  

Представителна група на „Герана“ участва и в третия Регионален преглед на музикалното самодейно изкуство „Пеем и танцуваме“.

Негов домакин навръх празника си – 21 май, денят на св. св. Константин и Елена, бе Драгижево. Прегледът събра над 300 самодейци от 6- до 90-годишна възраст от няколко общини. Тук в групата на певческите състави в категория „Обработен фолклор“ за изпълнители до 18-годишна възраст първо място и диплом за цялостно представяне бе връчен на ДФГ „Герана“. При индивидуалните изпълнители Моника Милатова спечели III място.

ФГ „Герана“ се изяви и на събитие, наложило се като знаково за цялата страна – Националният събор на овцевъдите в България.

На самия 6 май, в конкурса „Заблеяло ми агънце“, провеждан в рамките на събора, гороноряховчетата спечелиха III награда.

В края на април – началото на май бе проведен II Онлайн национален фолклорен конкурс „Весел Чичопей”, организиран от НЧ „Иван Вазов – 1893”, с. Първомайци. В раздел „Народно пеене“, III група при индивидуалните изпълнители Моника Милатова спечели първо място. Нейни подгласнички станаха Елица Караиванова и Виктория Любенова, преборили се за вторите места. При вокалните групи в III възрастова група ФГ „Герана“ зае първото място.

Занимания по интереси предлага и през лятото Центърът за подкрепа на личностното развитие в Горна Оряховица. Сред тези интереси е и народното пеене. Заниманията ще води Гергана Пашова. Часовете по изобразително изкуство са поверени на художника Илия Банков, индивидуалното обучение по дървени духови музикални инструменти – на Димитър Михнев, а по медни духови музикални инструменти – на Ивайло Павлов. Николай Дремов ще води заниманията по музикални дейности, а с групата, интересуваща се от екология, ще работи Жанета Никифорова.  

Допълнителна информация е обявена на http://odk.gorna.net,

Може да бъде потърсена и на e-mail: [email protected] и тел. 0618/8-47-88.


Ключови думи
ДФГ Герана Гергана Пашова Център за подкрепа на личностното развитие - Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати