Неделя, 09 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

153 г. от рождението на Сава Събев - юрист, публицист, общественик и читалищен деятел

  05.07.2022 11:50
153 г. от рождението на Сава Събев - юрист, публицист, общественик и читалищен деятел

Сава Събев Минчев е роден на 6 юли 1869 г. в Търново в еснафско семейство. Завършва гимназия през 1889 г., а същата година е записан като студент по право в Женевския университет. Тук Сава Събев се включва в новооснованото дружество „Българска студентска група“, между чиито членове са Боню Лунгов, Кр. Раковски, Георги Бакалов, Тодор Стоянов, Слави Балабанов и др. Сбирките на групата се изразяват в изнасяне на реферати и разискване на въпроси по социално-икономически теми. През 1890 г. кръгът на групата се разширява сближавайки се с руски, немски и френски студенти. Сава Събев се сприятелява с Пол Арндт от Лайпциг, с когото основават студентски социалистически кръжок.

Сава Събев завършва успешно висшето си образование през есента на 1892 г., завръщайки се в България с оформени социалистически възгледи. През 1893 г. той е назначен за съдия в Плевенския окръжен съд, а след отбиване на съкратена военна служба (1894 г.), последователно е съдия в Пловдив (1895 г.), Севлиево (1896 г.), Търново (1897 г.) и Русе (1898 г.) Не се чувства удовлетворен от работата и напуска съдийството след шумния процес срещу писателя Петко Юрданов Тодоров през 1898 г. в Русе. Със съдействието на Сава Събев, който е председател на съда, подсъдимият е оправдан, но самият той става неудобен за съдебното ведомство и през 1889 г. се завръща в Търново. Започва работа като адвокат и в продължение на  40 години упражнява адвокатската професия.

През 1898 г. се жени за Цанка Бобева от Севлиево.  Тя е първата акушерка в Търново със завършено академично медицинско образование в Петербург (Русия) през 1904 г. Сава Събев членува в Българската работническа социалдемократическа партия (БРСДП) от 1899 г. Преподава две години по политикономия във Вечерното работническо училище в Търново. През август 1907 г. е делегат на международния социалистически конгрес в Щутгарт, където контактува с Жан Жорес, Емил Бандерлвелд, Август Бебел, Карл Калуцки и др. и откъдето пише дописки и статии в партийния вестник.Участва във войните от 1912 - 1913 г. и 1915 - 1918 г., като запасен офицер. През 1914 г. заедно с Никола Габровски е избран за народен представител, а през 1920 г. е общински съветник в Търново, където се отличава с приноса си за благоустрояването и хигиенизирането на града. Работи в кооперация „Напред“ от основаването й през 1919 г., а по-късно е и в управителния съвет.

Дълги години развива значима обществена дейност като председател на читалищното настоятелство на читалище „Надежда“, като под негово ръководство се изплаща старият дълг на читалището, построено е ново библиотечно здание, обогатена е библиотеката, уреждат се народни четения. През 1923 - 1926 г. той е председател на читалището и редактор на вестник „Надежда“, а в 1926 г. е избран за член на Върховния читалищен съвет - София. Председател на Управителния съвет и на Водния синдикат „Янтра“, когато се полагат основите му и се започва електрификацията на Търново.

Сава Събев е човек с широка обща култура и разностранни интереси, владее френски, немски и руски езици. Творческата му дейност включва главно статии и рецензии, посветени на обществено значими въпроси свързани с българското и международното социалдемократическо движение, юридически, философски и социално-исторически проблеми. Голяма част от историческите си статии (известни са 97 статии и рецензии), Сава Събев посвещава на миналото на своя роден град.

Умира на 1 авг. 1941 г.

Камелия Михайлова – гл. експерт ДА - Велико Търново


Ключови думи
Сава Събев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати