Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други Елена

Летен празник на Еленския Балкан

  27.06.2022 13:38
Летен празник на Еленския Балкан

Празникът на Еленския Балкан има две издания – лятно и зимно. Това, което ги обединява, е не само прекрасната природа, великолепна през всеки сезон, но и богатата гама от забавления, подготвяни от организаторите - Община Елена и Туристическо дружество „Чумерна – 1901“.

На 25 юни любители на пешеходния туризъм направиха преход от х. „Горски дом“ до х. „Чумерна“. След кратка почивка, като повелява традицията, се направи изкачване на върха, където ясното време позволи на туристите да се любуват на невероятно красиви панорамни гледки, пъстри килими от цветя, както и да запечатат приятната емоция в индивидуални и групови снимки.

Групата се отправи към каменната река, намираща се на около 25 минути под върха, впечатляваща с огромните си морени, а за романтично настроените на мястото е монтирана люлка, която дава още една чудесна възможност за наслада от прелестния Балкана.

Групата се завърна в хижата и след час започна следващата порция забавления, за които възрастови ограничения нямаше – стрелба с въздушна пушка, състезания за нареждане на пъзел „Еленският Балкан е красив всеки сезон“, търсене и откриване на съкровище „Планинска меденка“, пренасяне на чашки с надут балон. Последната игра включваше и познавателен елемент – как да оказваме първа помощ при пострадал в планината. Надпреварата в различните състезания предизвика истинска буря от позитивни емоции – по-големите се състезаваха самостоятелно, но до малчуганите бяха мами и баби, които се раздадоха докрай. Грамоти и награди получиха всички, след което спортният дух се пренесе на волейболното игрище, където сформираните отбори отново даваха възможност за изява на малки и големи. Творческа работилница за оцветяване на керамични фигури и тенисът на маса бяха вечерните заниманията за малчуганите.

В неделя събитията се пренесоха на х. „Буковец“ с демонстрация под надслов „Първи стъпки в алпинизма“. След професионален инструктаж и пълна екипировка деца направиха първото си скално изкачване и спускане в района на хижата – нещо, което сериозно вдигна нивото на адреналин при повечето от тях, но отказали се нямаше, по-скоро искаха повторен опит.

Предвиденото от организаторите състезание по ориентиране уважи част от еленския отбор – външен участник бе само ориентировач от Твърдица, който след броени дни ще представя България на европейско първенство.

Грамоти и предметни награди отново получиха всички, но по-важният подарък за всички, участвали в Летния празник на Еленския Балкан, е непосредственият досег с природата, приятните емоции от игрите и състезанията, новите приятелства и удовлетвореността на възрастните, че възпитават децата си в дух любов и хармония.


Ключови думи
Еленски балкан
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати