Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Детската градина става задължителна за всички 4-годишни в община Горна Оряховица

  25.06.2022 09:23
Детската градина става задължителна за всички 4-годишни в община Горна Оряховица

Всички деца, навършили 4 години, задължително трябва да посещават детска градина от новата учебна година. Това предложение ще се гласува на предстоящото заседания на ОбС и е подкрепено от абсолютно всички детски градини и повечето родители.

Предложението идва от детските градини, за които въвеждането на тази мярка ще има две ползи. Първо, децата, особено тези с майчин език различен от българския, ще могат овреме да придобият езикови, хигиенни и въобще социални навици, които ще им помогнат да се справят в училище. А и се оказва, че не само децата от малцинствата имат нужда от помощ за социализация. Проучванията показват, че и деца с майчин език български имат асоциално поведение след изолацията в последните години и заради отглеждането им с помощта на електронните технологии. Втората полза е, че мярката е оздравителна за бюджетите на детските градини, тъй като се финансира от държавата.

Всъщност задължителното предучилищно обучение от 4-годишна възраст е законово предвидено още преди няколко години. Заради недостига на места в детските градини в големите градове, най-вече София и Варна, влизането му в сила бе отложено за учебната 2023/2024. В същото време бе дадена възможност на общините, които имат достатъчно места в детските градини, да въведат тази мярка и по-рано. В съседни общини от Великотърновска област това вече е направено.

Предложението, което ще се обсъжда в ОбС, идва от детските градини, които са направили проучване сред родителите. Повече от 90% от семействата са съгласни, че мярката е правилна. Всъщност и без да е задължително, повечето деца на 4-годишна възраст в Горнооряховска община вече посещават детска градина. Така че драма едва ли ще има и когато това стане задължително. Все пак родителите би трябвало да са наясно, че, ако децата им не посещават детската градина, те подлежат на санкции, отнемане на детски и т.н, както е при непосещаване на училище или задължителната предучилищна.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
детска градина в Горна Оряховица 4-годишни
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати